Data actualizării:
Data publicării:

Alarmă Europol: A crescut traficul ilegal de pesticide în sudul Europei și în zona Mării Negre

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Laura Arias/ Pexels
Fotografie de la Laura Arias/ Pexels

Există un boom al pesticidelor ilegale folosite în Europa. Acest lucru a fost raportat de Interpol, care între ianuarie și aprilie a desfășurat o maxi operațiune în 31 de țări (25 din UE și 6 din afara UE) care a dus la zece arestări și 1150 de tone de pesticide ilegale confiscate.

Operațiunea Silver Axe s-a concentrat pe porturi, aeroporturi și alte puncte de intrare unde pot fi detectate importul și exportul de pesticide ilegale și contrafăcute.

Investigațiile au scos la iveală ”o creștere a traficului ilegal de pesticide în sudul Europei și în zona Mării Negre”, se arată în raport, potrivit Agrifood.

”Numărul cazurilor de pesticide ilegale din Turcia a crescut semnificativ”, continuă Europol. Cu toate acestea, "China rămâne țara de origine numărul unu”.

Creșterea capturilor de echipamente de producție și de materii prime expediate în Europa sugerează o creștere a activităților de contrafacere chiar în interiorul UE.

Cum sunt introdusele pesticidele ilegale în UE

Primul este importul de produse aproape finite în containere asemănătoare mărcilor cunoscute. Odată importate, trebuie doar să fie etichetate înainte de a intra pe piața neagră.

Al doilea mod de acțiune este importul de ingrediente individuale, care sunt apoi sunt folosite în UE pentru a fabrica pesticidele. Pentru a reduce șansele de detectare, ”substanțele chimice sunt folosite doar în etapa finală de producție în locurile în care ambalajele sunt și contrafăcute”, explică Europol. 

Un alt modus operandi este utilizarea abuzivă a sistemului de comerț paralel, care facilitează procedurile de aprobare pentru pesticidele vândute în UE.

În cadrul acestui sistem, un produs fitosanitar autorizat într-un stat membru (statul membru de origine) poate, după acordarea unei autorizații de comerț paralel, să fie introdus pe piață sau utilizat într-un alt stat membru.

Unii infractori abuzează de acest sistem introducând produse de protecție a plantelor produse ilegal într-un stat membru, susținând în mod fraudulos că acestea au fost deja aprobate într-un alt stat membru și eliminând astfel necesitatea unor autorizații ulterioare.

”În ciuda prețurilor scăzute, produsele  neautorizate de protecție a plantelor au un cost foarte ridicat atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea publică, dar şi pentru sectorul agricol. Pesticidele false și ilegale pot dăuna fermierilor și mijloacelor lor de existență și pot dăuna de asemenea coloniilor de albine”, spune Catherine De Bolle, director executiv al Europol. 

”Prezența pesticidelor contrafăcute și ilegale dăunează capacității Europei de a-și atinge obiectivele de agricultură durabilă, punând în pericol obiectivele Farm to Fork. Silver Axe este o inițiativă importantă pe care suntem mândri să o susținem. Trebuie să continuăm să comunicăm despre aceste produse, astfel încât atât fermierii, cât și companiile legitime să recunoască și să respingă ofertele criminale care pun în pericol producția alimentară durabilă”, a declarat Olivier de Matos, director general al CropLife Europe.

Citește și:

Câte pesticide consumă România la hectarul cultivat? Emil Dumitru: Produsele ecologice sunt bune, dar nu vor satisface niciodată o piață largă de consum

Emil Dumitru, deputat PNL, a vorbit despre nevoia plantelor de larg consum de a fi tratate cu diferite substanțe de protecție. Acesta a vorbit și despre produsele ecologice și despre incapacitatea acestora de a acoperi o piață mare:

„E o discuție mare în spațiul public vis-a-vis de produsele de protecție a plantelor, Și eu, când am răcit zilele trecute, a trebuit să iau un paracetamol. Așa și plantele, dacă nu le dăm cu nimic, s-ar putea ca boaba de grâu pe care o recoltezi să fie infestată cu niște Fusarium, care sunt dăunătoare consumului uman. Eu nu spun că produsele cultivate în sistem ecologic sunt rele, doar că sunt o nișă care nu vor satisface niciodată o piață largă de consum.

În ceea ce privește erbicidele și toate produsele de protecție a plantelor, unele dintre ele având grupa cea mai slabă de toxicitate, pentru că s-a ajuns la un nivel foarte scăzut la nivel mondial, România consumă 0,6 kilograme de pesticide pe hectar, pe când Olanda folosește undeva la 14,6 kilograme. Noi am spus ca cei care suntem mai jos să ajungem la media UE, iar cei care sunt mai sus să coboare la media Uniunii Europene“, a spus Emil Dumitru.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel