Data publicării:
Al treilea caz de variola maimuței, confirmat în România
Al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România.
Este vorba de un bărbat în vârstă de 31 de ani, care s-a prezentat marți la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat, a precizat, miercuri dimineață, Ministerul Sănătății. Nu are istoric de călătorie, conform sursei citate.
Primul român diagnosticat cu variola maimuței este un bărbat în vârstă de 26 de ani, din București
Amintim că primul român diagnosticat cu variola maimuței este un bărbat în vârstă de 26 de ani. „Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi (n.r. luni, 13 iunie), în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu patru zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună”, anunțase Ministerul Sănătății. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare.
Adrian Marinescu: Cei care s-au născut după 1979 au probabilitatea cea mai mare să nu fie vaccinați și să fie vulnerabili de a se infecta
Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre simptomele care ar trebui să dea de gândit.
„În primul rând, ar trebui să le spunem oamenilor că nu trebuie să fie îngrijorați. Virusul despre care vorbim și care dă variola maimuței se transmite cu mare dificultate de la om la un”, a spus medicul Adrian Marinescu, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3. „Legat de simptomatologie, în primele zile înainte de a avea erupția, vorbim de febră, durere în gât, dureri musculare, articulare și de ganglioni inflamați. Deci este greu să ne dăm seama în acele zile. Riscul mai mare de a transmite este în momentul în care apare erupția. Este adevărat că te poți gândi și la vărsat de vânt, dar, dacă ai un ochi avizat, este clar că poți pune diagnosticul destul de ușor. În concluzie, cred că, în aceste zile, chiar dacă sunt cazuri absolut izolate, ar trebui să fim atenți în raport cu persoanele care au simptomatologie, mai ales dacă există și o erupție”, a explicat Adrian Marinescu.
„Dacă avem o erupție, trebuie să ajungem la medic. Poate fi medicul de familie, poate să fie orice alt medic care să ne orienteze și să realizăm dacă, într-adevăr, este o suspiciune reală și trebuie să fie confirmată. Însă, în general, este un context și în cazul de față vorbim de un contact direct cu o persoană care a venit din afara României, deci lucrurile țin de această anchetă și țin de niște condiții concrete. Nu trebuie să ne gândim că probabilitatea de a mă infecta este atât de mare încât, de câte ori fac febră, mă gândesc că am variola maimuței. În niciun caz!”, a subliniat medicul Adrian Marinescu.
„Indicația principală, având în vedere că nu se transmite cu ușurință, nu discutăm despre o imunizare la nivel de populație, vorbim despre persoane care sunt contacți direcți. În momentul în care vom avea un caz confirmat, cei care sunt în contact direct pot să fie vaccinați. Și ar mai fi un aspect... cei care s-au născut după 1979 au probabilitatea cea mai mare să nu fie vaccinați și să fie vulnerabili de a se infecta”, a concluzionat medicul Adrian Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News