Al doilea cetățean american, ucis în Ucraina. Washingtonul a confirmat decesul
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 21 iun 2022, 19:35
WhatsApp
Al doilea cetățean american, ucis în Ucraina. Washingtonul a confirmat decesul
Al doilea cetățean american, ucis în Ucraina. Washingtonul a confirmat decesul
Statele Unite au confirmat, marţi, că un al doilea cetăţean american a fost ucis în luptă în Ucraina şi au reiterat apelul ca americanii să nu meargă să ia parte la conflict, după ce alţi doi au fost capturaţi de Rusia, informează AFP, citat de Agrepres.

Departamentul de Stat a confirmat decesul lui Stephen Zabielski, în vârstă de 52 ani, precizând că acordă asistenţă consulară familiei acestuia. 'Reiterăm că cetăţenii americani nu ar trebui să se deplaseze în Ucraina, din cauza conflictului armat în desfăşurare şi a riscului ca responsabilii cu securitatea în cadrul guvernului rus în Ucraina să facă din ei o ţintă din cauza cetăţeniei lor americane', a afirmat un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Washington.

El i-a chemat pe americanii care se află în Ucraina 'să plece imediat, dacă o pot face în siguranţă, cu orice mijloc de transport comercial sau privat pe cale terestră'.

Stephen Zabielski este al doilea american a cărui moarte în timp ce lupta alături de trupele ucrainene a fost confirmată de la începutul invaziei ruse în februarie. Un fost puşcaş marin în vârstă de 22 ani, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în circumstanţe similare la sfârşitul lunii aprilie. Într-un necrolog apărut într-un ziar din statul New York, unde locuia Stephen Zabielski, scrie că fostul muncitor în construcţii, care lasă în urma lui o soţie şi cinci copii vitregi, a murit pe 15 mai 'luptând în satul Dorojniank, în Ucraina'.

Decesul său a fost confirmat în timp ce doi foşti militari americani voluntari în rândul forţelor ucrainene au fost capturaţi la începutul lunii iunie în estul Ucrainei. Alexander Drueke şi Andy Huynh au fost filmaţi în înregistrări video difuzate săptămâna trecută de o televiziune publică din Rusia, dar circumstanţele în care ei au fost capturaţi nu sunt clare.

Washingtonul a afirmat că Rusia trebuie să-i trateze cu umanitate ca pe orice prizonier de război, conform Convenţiilor de la Geneva. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la postul NBC News că aceşti doi americani 'au pus în pericol' soldaţi ruşi şi trebuie 'făcuţi responsabili de aceste crime'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?