Ajutorul internațional pentru Ucraina, în 2022, se apropie de 1000 de miliarde de hrivne. SUA și Europa au contribuit egal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a anunţat că, în 2022, Ucraina a primit de la partenerii internaţionali aproximativ un trilion de hrivne, fără să precizeze dacă este vorba despre ajutoare financiare, militare sau este totalul ajutorului furnizat Kievului.

La un curs de 39 de hrivne pentru un euro, rezultă că este vorba despre 25,64 miliarde de euro. Pe primul loc în topul donatorilor se află Statele Unite, care potrivit premierului ucrainian au acordat țării atacate de Rusia 410 miliarde de hrivne (aprox. 10,5 miliarde de euro. Țările din Uniunea Europeană şi instituţiile UE, împreună cu Banca Europeană de Investiţii, au ajutat Ucraina cu 10 miliarde de euro (390 de miliarde hrivne), FMI a furnizat 2 miliarde (88 de miliarde de hrivne),  Canada - 1,5 de miliarde, Marea Britanie 890 de milioane de euro, Banca Mondială 800 de milioane de euro, iar Japonia 430 de milioane.

"Le suntem recunoscători guvernelor şi popoarelor din toate ţările care au sprijinit financiar Ucraina anul trecut. Datorită acestui fapt, nu am amânat nici măcar pentru o singură zi plata pensiilor, prestaţiilor sociale, salariilor profesorilor sau ale medicilor", a scris premierul Şmihal pe Telegram. Totodată, premierul a subliniat că, de la începutul războiului la scară largă, ocupanţii ruşi au cauzat Ucrainei pagube de sute de miliarde de dolari, notează Agenţia de presă RBC, citată de Rador.

Potrivit agenției chineze de presă Xinhua, Produsul Intern Brut al Ucrainei s-a redus cu 30% în 2022, din cauza războiului provocat de Rusia, care a lovit infrastructura energetică și a distrus sau a ocupat mai multe obiective economice importante. Prognozele Băncii Mondiale sunt și mai dramatice, estimând o contracție cu 40% a PIB-ului ucrainian. În 2021, Ucraina a avut un produs intern brut de circa 200 miliarde de dolari. Ajutorul occidental oferit Kievului după invazia trupelor ruse ar compensa în parte acest deficit, fiind de circa 12,9 procente din PIB-ul anului 2022.

Mii de generatoare electrice furnizate ucrainienilor

Emiratele Arabe Unite au predat Ucrainei încă 1.300 de generatoare electrice, ca parte a unui pachet format din 2.500 de generatoare furnizate statului ucrainean ca ajutor umanitar - potrivit unui anunţ făcut de ambasadorul Ucrainei în Emiratele Arabe Unite, Dmitro Senik.

"Datorită implementării înţelegerilor convenite de preşedinţii Ucrainei şi Emiratelor Arabe Unite, a fost posibilă realizarea acestui proiect umanitar semnificativ pentru poporul ucrainean. Ucraina exprimă sinceră recunoştinţă conducerii şi poporului Emiratelor Arabe Unite pentru asistenţa eficientă şi importantă acordată ucrainenilor care trăiesc una dintre cele mai dificile ierni din istoria lor, când Rusia comite în mod deschis o crimă de genocid împotriva lor, distrugând în mod deliberat infrastructura energetică din Ucraina. Generatoarele furnizate vor aduce căldură şi lumină familiilor ucrainene în această iarnă de război" - a declarat ambasadorul. Avionul cu cel de-al doilea lot de generatoare de uz casnic a ajuns vineri la Varşovia. Primele 1.200 de generatoare au fost trimise în Polonia şi transportate ulterior în Ucraina pe 24 decembrie, anunță Agenţia de presă Ukrinform, citată de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel