Data publicării:

Ajutorul militar oferit de SUA Ucrainei poate creşte. Eroare contabilă de 3 miliarde de dolari descoperită

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sport
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў/ Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў/ Pexels
O eroare contabilă de 3 miliarde de dolari ar putea face SUA să ofere şi mai mult ajutor militar Ucrainei. 

Pentagonul a supraevaluat cu circa trei miliarde de dolari valoarea echipamentelor militare oferite Ucrainei pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia, o "eroare contabilă" ce ar permite SUA să furnizeze Kievului mai multe arme şi muniţii, au declarat joi agenţiei Reuters doi oficiali americani, din Senat şi, respectiv, Departamentul Apărării.

Conform acestor responsabili, care s-au exprimat cu condiţia păstrării anonimatului, eroarea ar consta în supraevaluarea valorii echipamentelor preluate din stocurile armatei SUA şi livrate Kievului. Astfel, în contabilitate a fost folosită valoarea costului de înlocuire a echipamentelor, în locul valorii iniţiale diminuate cu deprecierea.

Prin urmare, administraţia preşedintelui Joe Biden va avea acum o marjă financiară care îi va permite să sporească asistenţa militară oferită Ucrainei, ajutor care trebuie să se încadreze în fondurile aprobate de Congres, unde preşedintele democrat s-ar putea să nu poată obţine uşor creşterea acestor fonduri, mai ales în contextul disputei cu republicanii asupra plafonului datoriei publice.

Potrivit Politico.com, din pachetul financiar de 48 de miliarde de dolari pe care Congresul SUA l-a aprobat în decembrie pentru ajutorul militar destinat Ucrainei au mai rămas necheltuite doar circa 6 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că aceste fonduri s-ar putea epuiza până la jumătatea verii, scrie Agerpres.

Rusia susţine că a lovit depozite cu arme şi muniţii în ultimul raid asupra Ucrainei 

Armata rusă a susţinut joi că a distrus depozite ucrainene de arme şi muniţii în atacul său cu rachete desfăşurat miercuri noaptea, în timp ce Kievul susţine că a doborât 29 dintr-o salvă de 30 de rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei în acest raid, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Forţele armate ale Rusiei au atacat cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune lansate de pe mare şi din aer depozite cu arme şi echipamente de producţie străină şi rezervele inamicului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, în raportul său public zilnic despre evoluţia campaniei militare din Ucraina. "Obiectivul atacurilor a fost atins. Toate ţintele fixate au fost distruse", a susţinut el.

"În urma atacurilor au fost distruse rezerve considerabile de arme şi muniţii ale armatei ucrainene şi a fost prevenită trimiterea de rezerve în zonele de luptă", a continuat acelaşi purtător de cuvânt.

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a lansat în cursul nopţii asupra regiunilor Odesa, Nikolaev şi capitalei Kiev 30 de rachete de croazieră de diverse tipuri, din care a doborât 29.

Acesta a fost al nouălea raid cu rachete efectuat de Rusia luna aceasta adânc în interiorul teritoriului ucrainean. În aşteptarea unei mult trâmbiţate contraofensive a armatei ucrainene pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, aceasta din urmă şi-a înmulţit atacurile asupra logisticii ucrainene în spatele liniei frontului. Sâmbătă, un atac rusesc cu drone sau rachete a provocat o explozie spectaculoasă în oraşul ucrainean Hmelniţki, unde se pare că a fost lovit un mare depozit de muniţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel