Data publicării:

Ajutorul britanic pentru Gaza "blocat la graniță de săptămâni întregi". David Cameron acuză Israelul pentru întârzieri

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Ministrul de externe David Cameron a acuzat Israelul de întârzierea ajutorului britanic pentru Gaza, spunând că unele provizii sunt blocate la graniță de aproape trei săptămâni.  

Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei pentru afaceri externe din Camera Comunelor, Alicia Kearns, Lordul Cameron a declarat că a fost "o frustrare enormă", acuzând "refuzurile arbitrare" ale guvernului israelian ca fiind unul dintre "principalii blocanți" ai ajutorului.

De asemenea, el a contrazis afirmațiile fostului purtător de cuvânt israelian Eylon Levy potrivit cărora punctul de trecere Kerem Shalom din sudul Fâșiei Gaza ar fi fost închis sâmbăta la cererea ONU.

Lordul Cameron a spus că Israelul o închide "din cauza Sabatului".

Israelul a respins afirmațiile potrivit cărora blochează accesul ajutoarelor în Gaza, spunând că punctul de trecere este închis "în urma unui acord cu ONU".

Israelul a dat vina pe eșecul ONU de a distribui ajutoarele.

Marea Britanie a furnizat alimente pentru 275.000 de persoane din Gaza

Ca răspuns la scrisoare, COGAT, organismul israelian care coordonează ajutorul umanitar pentru Gaza, l-a invitat pe Kearns să "se întâlnească cu COGAT și să asculte întreaga amploare a eforturilor umanitare ale Israelului față de Fâșia Gaza".

În ciuda criticilor lui Lord Cameron, Downing Street a considerat că Israelul a acționat în conformitate cu dreptul umanitar internațional.

Marea Britanie a furnizat alimente pentru 275.000 de persoane din Gaza, pe fondul avertismentelor privind o "foamete iminentă" în acest teritoriu devastat de război.

COGAT a declarat joi că 208 camioane cu ajutoare umanitare au fost inspectate de Israel și transferate în Fâșia Gaza, majoritatea transportând alimente.

Aceștia au precizat că 155 de camioane au fost distribuite de către agențiile de ajutor ONU.

Lordul Cameron a declarat: "Înainte de conflict, aproximativ 500 de camioane (atât de ajutoare, cât și de produse comerciale) intrau zilnic în Gaza. Media zilnică pentru prima parte a lunii martie a fost de aproximativ 165 de camioane pe zi, deși există fluctuații semnificative de la o zi la alta. Aceasta este o îmbunătățire față de ianuarie și februarie, dar sunt necesare progrese și mai mari."

El a cerut Israelului să deschidă un punct de trecere terestră în nord, care este în prezent testat de autoritățile israeliene, precum și mai multe vize pentru personalul ONU care să livreze provizii, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel