Data actualizării:
Data publicării:

Ajutor pentru încălzire. Ce condiții trebuie îndeplinite

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Persoanele vulnerabile din România vor primi ajutor în sezonul rece 2023-2024, sub forma unor vouchere care să contribuie la suportarea costurilor pentru încălzirea locuinței.

Voucherele sunt oferite ca ajutor pentru încălzire în intervalul 1 noiembrie 2023 - 31 martie 2024. Mai mult decât atât, se va acorda și un supliment pentru energie în perioada 1 noiembrie 2023 - 31 octombrie 2024. Cei care nu au avut ocazia să depună cereri în timp util pot face acest lucru în continuare, cu mențiunea că subvenția va fi acordată în luna următoare aprobării dosarului.

Sunt vizate, în principal, familiile cu un venit mediu net lunar de până la 1.386 lei per persoană și persoanele singure cu un venit de până la 2.053 lei pe lună, informează Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Sprijinul pentru încălzire este acordat în funcție de venitul per membru al familiei sau al persoanei singure. Compensarea este calculată în raport cu valoarea de referință stabilită de lege, nu în funcție de suma totală a facturii de energie.

Ce acte sunt necesare la dosar

Printre documentele necesare se numără și o declarație pe propria răspundere. Persoana sau familia care solicită ajutorul trebuie să depună un dosar care să cuprindă diverse documente, inclusiv copii ale cărților de identitate ale membrilor familiei și acte care să certifice nivelul veniturilor, cum ar fi adeverințe de salariat, cupoane de pensie, etc.

Documentele necesare pentru a obține dreptul la ajutor pentru încălzirea locuinței, împreună cu cererea, pot fi depuse fie individual, fie prin intermediul asociațiilor de proprietari sau locatari. Acestea trebuie înaintate la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului Municipiului București în raza căruia se află locuința pentru care se solicită sprijinul pentru încălzire.

Solicitările pentru acest ajutor în sezonul 2023-2024 pot fi depuse începând cu data de 15 octombrie. Cu toate acestea, cei care îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de subvenție pe parcursul sezonului rece au posibilitatea să depună cererile și după această dată. Stabilirea dreptului pentru încălzire se va face prin dispoziția primarului și se va emite o singură dată pentru toată perioada de acordare. Dispoziția se va comunica titularilor până la data de 15 noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel