Ajutor de deces 2023. Mai mulți bani pentru înmormântare în acest an
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 13 feb 2023, 10:47
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ajutorul de înmormântare a fost majorat în 2023. Iată care este suma pe care o primește o familie de la bugetul Asigurărilor Sociale.

Ajutorul de înmormântare a fost majorat în 2023. În acest sens, familia unei persoane decedate poate să primească o sumă mai mare cu 700 de lei, față de nivelul anului 2022.

Ce condiţii trebuie îndeplinite

Conform noilor decizii date de Guvern, după majorarea din 2023 a ajutorului de înmormântare, valoarea acestuia a ajuns la 6.789 de lei, cu 700 de lei mai mult față de valoarea de anul trecut. În cazul unui deces al unui membru de familie al persoanei asigurate, care fie este pensionar, fie este angajat și plătește impozite pentru asigurările sociale, valoarea ajutorului de înmormântare este de 3.395 de lei.

De noul ajutor financiar oferit în cele mai dificile clipe din viața unui om vor beneficia o singură persoană din familie care depune cerere și prezintă certificatul de deces în original. Legea poate fi consultată aici.

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:

• soţul supravieţuitor;
• copilul;
• părintele;
• tutorele;
• curatorul;
• oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.

Inspectorii de la Casele Teritoriale de Pensii fac verificări întotdeauna dacă datele declarate de solicitant corespund realității.

Pentru a putea avea parte de ajutorul de înmormântare, unul dintre membri familiei îndoliate trebuie să depună câteva acte la Casele Teritoriale de Pensii.

De ce acte ai nevoie pentru a primi ajutorul de înmormântare:

- cerere pentru acordarea ajutorului;

- declarație pe propria răspundere ca aceste cheltuieli au fost suportate integral de către solicitant;

- declarație pe propria răspundere că persoana decedată avea calitatea de pensionar sau asigurat;

- adeverință de salariat în care se menționează că decedatul era salariat și nu a beneficiat de concediu fără salariu sau absențe nemotivate la data decesului;

- adeverința de salariat membru familie.

După depunerea actelor necesare și întocmirea dosarului, banii vor fi primiți în următoarele 72 de ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?