Data actualizării:
Data publicării:

Ajutoare de încălzire 2024-2025. Cine beneficiază de sprijin de la stat și în această iarnă

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Se dau bani pentru încălzire și în această iarnă.

Pentru iarna 2024-2025, familiile și persoanele cu venituri modeste din România vor beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinței. Acest sprijin oferit de stat este esențial în perioada rece, în special pentru pensionari sau persoanele cu venituri mici, când costurile pentru menținerea confortului termic în locuințe cresc semnificativ. Ajutorul permite celor cu venituri reduse să-și gestioneze mai eficient cheltuielile, acoperind o parte din facturile pentru gaze, lemne sau alte surse de încălzire.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensionarii ale căror pensii au crescut în urma recalculării vor continua să primească ajutor pentru încălzire. El a subliniat că noile valori rezultate din recalcularea pensiilor nu vor afecta eligibilitatea pentru acest sprijin, fiind luat în considerare ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. Pensionarii vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare pentru a beneficia de ajutor, măsura fiind valabilă între 1 septembrie 2024 și 15 octombrie 2025. În plus, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat că ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie (fie că este vorba de energie termică, gaze naturale, energie electrică sau alte surse) vor fi acordate și în iarna 2024-2025.

Ajutorul pentru încălzire va fi disponibil pentru persoanele cu un venit mediu net lunar de până la 1386 lei pe persoană în cazul familiilor și 2053 lei în cazul persoanelor singure. 

Cine beneficiază de ajutorul de încălzire

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pe baza venitului net lunar, calculat pe membru de familie sau pentru persoanele singure, conform informațiilor furnizate de Ministerul Muncii. Pentru stabilirea acestui sprijin, se iau în considerare toate veniturile nete realizate de solicitant sau membrii familiei sale în luna anterioară celei în care se face cererea pentru ajutorul de încălzire.

Condițiile pentru a solicita ajutorul de încălzire includ luarea în calcul a veniturilor precum salarii, pensii, indemnizații de șomaj și alte drepturi de asigurări sociale, cu excepția anumitor venituri speciale ca:

- alocaţia pentru susţinerea familiei

- alocaţia de stat pentru copii

- bugetul personal complementar lunar şi prestațiile sociale privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

- bursele școlare

- stimulentului educațional oferit sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate, respectiv sprijinul financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului național de protecție socială „Bani de liceu”.

Pentru a obține ajutorul de la stat, solicitanții trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere, însoțite de documentele necesare. Acestea includ: documentele de identitate ale titularului și membrilor familiei (B.I., C.I., C.I.P., P, P.S.T., P.S.P., D.I.), o copie a facturii pentru energie termică, gaze naturale sau energie electrică, precum și acte doveditoare privind locuința sau un certificat de moștenitor/act de succesiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel