Ajung primele vaccinuri împotriva variolei maimuței în Africa. În alte părți ale lumii au fost disponibile de mai multe săptămâni
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Vaccinuri împotriva variolei maimuței ajung în Africa.

Primul lot de vaccinuri împotriva variolei maimuței (mpox) destinat Africii va ajunge în sfârșit pe continent în această săptămână, la mai multe săptămâni după ce au fost puse la dispoziție în alte părți ale lumii.

Cele 10000 de vaccinuri, donate de SUA, vor fi utilizate pentru a combate o nouă variantă periculoasă a virusului, cunoscut anterior sub numele de monkeypox, după ce un focar din 2022 a declanșat o alarmă globală.

Vaccinurile au fost deja puse la dispoziție în peste 70 de țări din afara Africii, iar eșecul de a furniza până acum pe continent vaccinuri anti-mpox arată probleme îngrijorătoare în modul în care agențiile internaționale tratează urgențele de sănătate la nivel mondial, au avertizat săptămâna trecută oficiali medicali și oameni de știință.

Aceștia spun că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avut nevoie de această lună pentru a demara oficial procesul necesar pentru a oferi țărilor africane acces facil la cantități mari de vaccinuri prin intermediul agențiilor internaționale - în ciuda faptului că boala afectează oamenii de acolo de zeci de ani. Acest proces ar fi putut începe cu ani în urmă, au declarat aceștia pentru agenția de presă Reuters.

O noua variantă

Mpox este o infecție potențial mortală care provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni. Aceasta se răspândește prin contact fizic apropiat. Pe 14 august, OMS a declarat o urgență de sănătate globală după ce noua variantă a început să se răspândească din Republica Democrată Congo în țările africane învecinate.

Lunga perioadă de așteptare a aprobării OMS pentru ca agențiile internaționale să poată cumpăra și distribui vaccinurile a forțat guvernele africane individuale și agenția de sănătate publică a continentului - Africa Centres for Disease Control and Prevention (Africa CDC) - să solicite în schimb donații de vaccinuri din partea țărilor bogate.

Acest proces greoi se poate prăbuși - așa cum s-a întâmplat și înainte - dacă națiunile donatoare consideră că ar trebui să păstreze vaccinurile pentru a-și proteja propriile populații.

Helen Rees, membră a comitetului de urgență pentru mpox al CDC din Africa și director executiv al Institutului de Cercetare Wits RHI din Johannesburg, Africa de Sud, a declarat pentru Reuters că este „cu adevărat revoltător” faptul că, după ce Africa s-a luptat să aibă acces la vaccinuri în pandemia de Covid, continentul a fost din nou lăsat în urmă.

10 milioane de doze ar putea fi necesare

CDC Africa a declarat că ar putea fi necesare 10 milioane de doze pe întregul continent pentru a face față epidemiei.

OMS a cerut producătorilor de vaccinuri abia luna aceasta să prezinte informațiile necesare pentru ca vaccinurile împotriva mpox să primească o licență de urgență - aprobarea accelerată a OMS pentru produsele medicale. De asemenea, a îndemnat țările să doneze vaccinuri până la finalizarea procesului în septembrie.

Potrivit publicației New York Times, citată de The Guardian, OMS a declarat că nu avea datele necesare pentru a efectua o evaluare completă în vederea aprobării vaccinului, iar un proces de licențiere de urgență poate fi realizat doar după ce a fost declarată o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel