Data publicării:

AJPIS-urile cer ajutorul cetăţenilor pentru identificarea altor azile ale groazei

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Mai multe agenţii judeţene pentru plăţi şi înspecţii sociale (AJPIS) au lansat apeluri publice pe reţelele de socializare, prin care îi roagă pe cetăţeni să reclame imediat orice abuz comis asupra unor persoane din cadrul serviciilor sociale. 

Unele agenţii judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială au lansat ieri pe internet apeluri publice prin care îi roagă pe cetăţeni să reclame imediat orice situaţie cu privire la posibile abuzuri de orice fel la care ar putea fi supuse persoane incluse în cadrul serviciilor sociale de orice tip, fie că este vorba de vârstnici, copii sau persoane cu dizabilităţi.

Apelul vine după ce, în ultima perioadă, aşa-anumitele azile ale groazei au fost descoperite de o organizaţie neguvernamentală, şi nu de funcţionarii statului. Situaţia a dus la demisia doi miniştri şi la demiterea mai multor şefi de instituţii - cele mai recente: prefectul şi subprefectul din Mureş. În acest ultim caz, cei trei inculpaţi reţinuţi de DIICOT au fost arestaţi preventiv sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat prin care profitau de persoane vârstnice sau cu dizabilităţi.

Cercetările au arătat că oamenii au fost supuşi unor tratamente inumane şi degradante, erau agresaţi, privaţi de libertate şi nu li se administra tratamentul medical adecvat, scrie Rador. 

Ministrul Muncii, apel similar

În urmă cu două zile, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, venea cu un mesaj ferm pentru şefii de AJPIS din ţară. 

"Am făcut analize punctuale privind situațiile apărute în unele centre care furnizează servicii sociale.

Toți cei care se fac vinovați de aceste situații revoltătoare au intrat în procedură de cercetare disciplinară, iar Corpul de Control al ministrului Muncii face verificări la Mureș. Totodată, în urma procedurilor legale desfășurate la nivelul ANPIS a fost desemnat un director interimar al Inspecției Sociale în persoana doamnei Gina Popescu, șef serviciu în structura centrală.

Voi fi intransigentă cu toți cei care nu își fac treaba și voi avea toleranță zero față de cei care nu sunt corecți!Îmi propun să întărim rolul Inspecției Sociale și să facem o reformă profundă a sistemului de asistență socială, căci este nevoie de cele mai bune măsuri pentru beneficiari!

Cei care lucrează în sistem trebuie să înțeleagă că a fi inspector social nu e doar o funcție publică, ci și o vocație care înseamnă înainte de orice profesionalism, empatie, umanitate! Totodată, îi îndemn pe cetățeni să ne sesiseze orice problemă din sistemul de asistență socială, pentru că scopul nostru este să facem ca sistemul să funcționeze cât mai eficient în beneficiul românilor", a scris Simona Bucura-Oprescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel