Data publicării:

Aiudul rămâne un pol al prieteniei româno-maghiare în domeniul culturii

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Colocviile Culturii Maghiare din Transilvania, ajunse la ediția a VI-a, s-au desfăşurat la Casa Comunitară Maghiară Dr. Szász Pál din Aiud, în prezenţa unui public interesat de multiculturalitate şi de valorile culturii contemporane.

In deschiderea proiectului au avut intervenţii: Laczikó Enikő, secretar de stat, Guvernul României-Departamentul Pentru Relații Interetnice, Oana Adriana Badea, primarul Municipiului Aiud, Ioan Hădărig, managerul Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud. Din partea Departamentului Pentru Relații Interetnice a participat şi Adriana Petraru, şef serviciu juridic iar din partea Fundatiei Inter Art Aiud Stefan Balog, preşedinte.

Colocviul de literatură maghiară a avut ca temă creaţia poetică şi publicistică a lui Ady Endre, în anul comemorării a 100 de ani de la trecerea sa în nefiinţă. S-a discutat despre relaţia poetului maghiar cu scriitorul Octavian Goga, fiind prezentate din poemele sale traduse în limba română de-a lungul anilor de diferiţi autori.

Continuând demersurile editoriale din anii trecuţi a fost lansat volumul de versuri al tinerei poete Lukács Noémi – "Megláthatsz engem" ( Ai putea să mă vezi), cu ilustrații semnate de Bernát Zsófia, apărut la Editura Grinta, Cluj Napoca, 2019. Au fost citite poeme în limba maghiară din ineditul volum precum şi traduceri în limba română.

Albumul de fotografie artistică realizat de Balog Zoltán: "Comunitate, Multiculturalitate, Dezvoltare: Rimetea – Torockó", apărut la Tiporex, Alba Iulia, 2019 se constituie într-un document etnografic al zonei din judeţul Alba locuite de comunitatea maghiară.


Albumul a deschis un moment important al manifestării reprezentat de expoziția de artă fotografică a artistului aiudean Balog Zoltán. Astfel după ce Departamentul pentru Relații Interetnice și Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" Aiud au organizat, în data de 19 iunie 2019, în foaierul Bibliotecii Academiei Române, expoziția de artă fotografică cu titlul "Comunitate, Multiculturalitate, Dezvoltare", aceasta a fost vernisată şi în Aiud. Expoziția de artă fotografică de la Bucureşti a fost prezentată în cadrul proiectului transnațional pentru Europa Centrală și de Est intitulat "Podurile toleranței" – ediţia a VI-a, organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, Forumul B' nai B' rith Dr. Moses Rosen și Academia Română, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Expoziția şi albumul de fotografie artistică au abordat tematica contribuției minorităților naționale la dezvoltarea economică a României. Fotograful Balog Zoltán a prezentat în fotografiile expuse şi în catalog o scurtă poveste a satului Rimetea – Torockó din judetul Alba și a comunității maghiare de acolo, sat care a fost distins în anul 1999 de catre Comisia Europeană cu premiul "Europa Nostra" pentru conservarea patrimoniului cultural şi arhitectonic.

Colocviile de la Aiud se înscriu pe linia definirii multiculturalităţii ca element reprezentativ al României secolului al XXI-lea


Organizatorii manifestării: Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, Fundaţia Inter Art Aiud, Primăria / Consiliul Local Aiud în parteneriat cu Guvernul României-Departamentul Pentru Relații Interetnice şi Asociația dr. Szász Pál Aiud, arată un comunicat al organizatorilor.

Foto: Lorincz Zoltan jr. si Balog Zoltan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel