Airbus-ul rus care s-a prăbuşit în Sinai ar fi avut la bord o bombă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Primele investigații referitoare la prăbușirea Airbus-ului rusesc în Peninsula Sinai, pe 31 octombrie, duc la concluzia că la bord ar fi explodat o bombă.  "90% siguri" că un zgomot înregistrat de cutiile negre ale aeronavei corespund exploziei unei bombe, a declarat duminică un membru al comitetului de anchetă pentru Reuters.

Anchetatorii sunt "90% siguri" că la bordul Airbusului rus prăbuşit în Egipt a explodat o bombă

Şeful comitetului de anchetă Ayman al Moukaddam declara sâmbătă că un "zgomot" poate fi auzit în ultima secundă de înregistrare a conversaţiilor în cockpit.

Însă el aprecia că era prea devreme pentru a trage concluzii, în contextul în care teza unui atentat cu bombă este evocată de mai multe zile de către serviciile secrete americane şi britanice pentru a explica distrugerea Airbusului, la bordul căruia se aflau 224 de persoane, marea majoritate cetăţeni ruşi.

Airbusul A321 s-a prăbuşit la 23 de minute după ce a decolat din staţiunea Sharm el-Sheikh, în urmă cu opt zile. Militanţi din cadrul Statului Islamic (SI), care luptă împotriva forţelor de securitate egiptene în Peninsula Sinai, au revendicat doborârea avionului.

"Indiciile şi analizele de până acum ale sunetului de pe cutia neagră arată că a fost o bombă", a declarat un membru al echipei egiptene de anchetă, care a solicitat protecţia anonimatului din cauza subiectului sensibil.

[citeste si]

"Suntem siguri 90% că a fost o bombă", a adăugat el.

Această declaraţie reflectă un grad ridicat de siguranţă mai mare cu privire la cauza prăbuşirii, faţă de declaraţiile anterioare ale comitetului.

Confirmarea faptului că jihadiştii au doborât avionul de linie ar putea să aibă un impact devastator asupra profitabilei industrii turistice egiptene, afectate de ani de tulburări politice şi, punctual, de deciziile de săptămâna trecută ale Rusiei, Turciei şi altor ţări europene de a-şi suspenda zborurile cu Egiptul.

Ea ar putea marca totodată o nouă strategie a grupării extremiste SI, care deţine controlul asupra unor vaste porţiuni din Siria şi Irak.

Invitat să explice restul de 10% de dubiu, anchetatorul a refuzat să ofere detalii.

Moukaddam a citat alte posibilităţi, sâmbătă, între care o explozie a combustibilului sau o supraîncălzire a bateriilor pe litiu. El preciza că fragmente de epavă s-au răspândit pe 13 kilometri "ceea ce sugerează o rupere în zbor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel