Airbus, înţelegere cu SUA, Marea Britanie și Franța. Care este motivul
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Constructorul aeronautic european Airbus a anunţat marţi că a ajuns la o înţelegere cu autorităţile din Franţa, Marea Britanie şi SUA, înţelegere care pune capăt unor investigaţii de mită şi corupţie, informează Reuters şi AFP.

'Airbus confirmă că a ajuns la un acord de principiu cu Parchetul National Financiar (PNF) din Franţa, cu Oficiul antifraudă din Marea Britanie şi cu autorităţile din SUA', a informat Airbus într-un comunicat de presă. 'Aceste acorduri au fost făcute în contextul investigaţiilor cu privire la suspiciunile de mită şi corupţie şi au nevoie de aprobarea tribunalelor din Franţa şi Marea Britanie precum şi de aprobarea justiţiei şi organismelor de reglementare din SUA', a adăugat producătorul de avioane. Airbus a precizat că nu poate dezvălui alte detalii din discuţiile sale cu autorităţile din motive legale.

Acuzaţiile vizează utilizarea unor intermediari pentru asigurarea de comenzi pentru avioane, o practică pe care Airbus a folosit-o pentru a ajunge la egalitate cu rivalul american Boeing Co. Pe măsură ce ancheta s-a extins, Airbus a încetat brusc să mai folosească intermediari şi a anunţat că va coopera cu autorităţile. Cea mai mare parte a managementului de top de la Airbus a fost înlocuită sau s-a retras, inclusiv fostul director general Tom Enders.

Potrivit cotidianului Financial Times, această înţelegere ar putea costa Airbus o sumă de aproximativ trei miliarde de euro, depăşind precedentul record de 500 milioane de lire sterline (653 milioane de dolari), reprezentând o amendă plătită în Marea Britanie de producătorul de motoare de avion Rolls-Royce Holdings Plc.

Analiştii sunt de părere că această înţelegere nu va provoca pagube semnificative pentru Airbus deoarece vine într-un moment oportun având în vedere că rivalul Boeing este implicat într-o criză de amploare provocată de blocarea la sol a avioanelor 737 Max. 'Dacă trebuie să faci faţă unei astfel de înţelegeri şi să mergi mai departe acum este momentul oportun, când competitorul tău are probleme', a apreciat George Ferguson, analist la Bloomberg Intelligence.

Grupul european Airbus a redevenit anul trecut cel mai mare constructor mondial de avioane, după ce a livrat un număr record de 863 de aparate, în creştere cu 7,9% comparativ cu 2018 Airbus este lider în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. În 2018, a generat venituri de 64 miliarde de euro şi a avut aproximativ 134.000 de angajaţi.

Airbus oferă cea mai cuprinzătoare gamă de avioane de pasageri. Airbus este, de asemenea, lider european în ceea ce priveşte producţia avioanelor cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni, precum şi una dintre cele mai mari companii spaţiale din lume. În domeniul elicopterelor, Airbus furnizează cele mai eficiente soluţii civile şi militare din lume, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel