Data actualizării:
Data publicării:

AIEA: Au fost plantate din nou mine în jurul centralei nucleare Zaporojie

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @vwalakte
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @vwalakte
Vineri seară, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie au fost plantate din nou mine, notează AFP. 

Cea mai mare centrală din Europa, care se află în mâinile forţelor Moscovei din martie 2022, a fost lovită de mai multe ori de întreruperi de curent legate de lupte, iar armata rusă acuză în mod regulat Ucraina că ameninţă centrala.

'De-a lungul perimetrului ZNPP (acronim în engleză pentru centrala nucleară Zaporojie) au fost amplasate din nou mine', a transmis într-un comunicat AIEA, care are sediul la Viena.

Chiar dacă minele au fost îndepărtate în luna noiembrie, ele au fost plantate din nou, ceea ce AIEA consideră ca fiind 'incompatibil cu cerinţele de securitate ale AIEA', conform textului. Acestea se găsesc 'într-o zonă (...) interzisă angajaţilor care fac să funcţioneze centrala', între gardurile interioare şi exterioare ale instalaţiei, potrivit AIEA.

Agenţia susține că încă nu are acces la mai multe zone ale centralei. Pentru a limita accesul, Moscova a invocat motive de securitate la începutul lunii.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev asupra acestui subiect sunt recurente, iar AIEA încearcă să medieze, asigurându-se totodată de securitate la centrală alături de ruşi.

Centrala Zaporojie se află în oraşul Energodar, lângă fluviul Nipru care face oficiu de linie naturală a frontului între ruşi şi ucraineni. Situl se află de asemenea la 50 de kilometri la sud-vest de oraşul omonim Zaporojie, potrivit Agerpres. 

 

 

Rusia, 'categoric responsabilă' de loviturile ucrainene pe teritoriul său, susține ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu

În timpul unui interviu acordat canalului LCI, ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a susținut vineri că Rusia este 'categoric responsabilă' pentru orice 'escaladare' şi lovituri ucrainene pe teritoriul său, notează AFP.

'Dacă există o escaladare, este condamnabilă, dar, inevitabil, Rusia este responsabilă. Atenţie să nu facem ca victima să pară agresor', a spus Sébastien Lecornu, atunci când a fost întrebat despre atacurile ucrainene în Rusia, care sunt tot mai frecvente.

'Toate victimele civile sunt o tragedie, inclusiv victimele civile ruse', a mai spus ministrul apărării.

'Apoi, după ce am spus asta, Ucraina acţionează, totuşi, într-un cadru de legitimă apărare', a subliniat el.

'Nu trebuie să permitem propagandei unora şi altora să ne facă să uităm acest lucru şi că Ucraina, în 99,8% din cazuri, efectuează loviturile pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia. Cele câteva lovituri care pot exista ici şi colo (în Rusia) nu trebuie să ne facă să uităm realitatea (...) a ceea ce se întâmplă din februarie 2022', a adăugat Sébastien Lecornu. 

Vineri dimineaţa, Ucraina a revendicat atacul asupra unui depozit de petrol din regiunea frontalieră rusă Briansk, după ce Joi, Ucraina deja revendicase responsabilitatea pentru un alt atac asupra unui depozit de petrol din regiunea Leningrad. Această regiune se află în nord-vestul Rusiei, la aproape 1.000 km de frontiera dintre cele două ţări.

Rusia lui Vladimir Putin, la aproape doi ani de la începutul invaziei sale în Ucraina, se străduieşte să prezinte războiul ca fără efecte asupra vieţii de zi cu zi a ruşilor. Dar din această iarnă, Ucraina, ca răspuns la bombardamentele de amploare pe teritoriul său şi odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din Rusia în martie, a intensificat atacurile cu drone şi rachete pe teritoriul Rusiei, forţând chiar şi evacuarea marelui oraş Belgorod, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel