AIEA adoptă o rezoluție împotriva Iranului privind cooperarea insuficientă privind exploatarea uraniului
Consiliul de conducere al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o rezoluție care obligă Iranul să coopereze cu ancheta privind urmele de uraniu găsite în mai multe situri nedeclarate, potrivit declarațiilor lui Mikhail Ulyanov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale din Viena.
Consiliul de conducere al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a adoptat joi o rezoluție care obligă Iranul să coopereze cu ancheta privind urmele de uraniu găsite în mai multe situri nedeclarate.
Iranul a denunțat rezoluția miercuri, afirmând că au fost prezentate ”documente care nu sunt adevărate”.
”Am răspuns la toate acuzațiile AIEA și dacă ar fi avut intenții bune și voința de a continua negocierile, ele (țările occidentale) nu ar fi prezentat o rezoluție”, l-a citat agenția oficială de presă IRNA pe șeful iranian pentru energia atomică, Mohamed Eslami, potrivit Barrons.
Statele Unite, Regatul Unit, Franța și Germania au prezentat rezoluția AIEA
Documentul acuză Iranul de presupusa necooperare cu organizațiile internaționale în problema nucleară. De asemenea, condamnă politica Teheranului privind Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA).
”Consiliul guvernatorilor #AIEA tocmai a adoptat rezoluția privind Iranul cu 26 de voturi pentru, 2 împotrivă și 5 abțineri”, a scris pe Twitter Mikhail Ulyanov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale din Viena.
Ambasadorul Rusiei la ONU la Viena, Mihail Ulyanov, a aplaudat oarecum aceast rezultat al voturilor: ”Din punctul de vedere al Rusiei, este mai bine decât în iunie, când o rezoluție similară a obținut 30 de voturi pentru”, a scris el pe Twitter.
În iunie, consiliul de conducere al AIEA a adoptat o rezoluție inițiată de Statele Unite, Franța Germania și Regatul Unit, criticând Iranul pentru cooperarea insuficientă într-o investigație privind urmele de uraniu descoperite în trei situri nedeclarate în 2019 .
Teheranul a respins rezoluția ca fiind ”politizată” și a deconectat camerele de supraveghere din site-urile nucleare dincolo de angajamentele sale JCPOA.
Iranul a semnat un acord nuclear, cunoscut oficial ca JCPOA, cu grupul P5+1, care include SUA, China, Franța, Rusia, Marea Britanie, Germania și Uniunea Europeană, în 2015.
Practic, i s-a cerut Teheranului să-și reducă programul nuclear și să-și reducă drastic rezervele de uraniu în schimbul scutirii sancțiunilor, inclusiv ridicarea embargoului asupra armelor la cinci ani după încheierea acordului, potrivit Urdu Point.
În 2018, președintele de atunci al SUA, Donald Trump, s-a retras unilateral din JCPOA și a reimpus sancțiuni împotriva Iranului, la care acesta din urmă a răspuns cu o abandonare treptată a propriilor angajamente în baza acordului. De atunci au fost impuse mai multe pachete de sancțiuni americane împotriva Iranului.
Viena a găzduit mai multe runde de discuții din aprilie 2021, menite să revigoreze acordul după schimbarea puterii în SUA, dar până acum fără rezultat.
Citește și:
Iranul acuză Occidentul că promovează violenţa şi că îi învaţă pe iranieni să fabrice arme
Ministrul Afacerilor Externe iranian, Hossein Amirabdollahian, a acuzat statele occidentale că promovează violenţa în Iran, învăţându-i pe manifestanţi să fabrice arme şi cocteiluri Molotov.
"În contradicţie cu Carta ONU, un mic număr de guverne occidentale, ascunzându-se în spatele unor sloganuri pacifiste, încurajează violenţa şi îi învaţă (pe manifestanţi) să fabrice arme şi cocteiluri Molotov în Iran, prin intermediul reţelelor sociale şi mass-media", a declarat Hossein Amirabdollahian, potrivit Agerpres.
Ministrul iranian a avut joi seara o convorbire la telefon cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, iar declaraţiile sale au fost publicate de site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Iranului.
Potrivit ministrului, acţiunea acestor ţări occidentale "a dus la uciderea unor poliţişti şi la insecuritate în Iran, şi chiar a pregătit terenul pentru acţiunea teroristă a (grupării) Stat Islamic".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News