Ai voie să depășești mai multe mașini deodată? Titi Aur, precizări importante
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
sursa foto: Pixabay
sursa foto: Pixabay
Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit despre lacunele din legislație cu privire la păstrarea distanței față de mașina din față, dar și ceea ce riscă șoferii care depășesc coloane de mașini.

Titi Aur, expert în conducerea defensivă, a făcut câteva precizări importante legat de depășirea altor autovehicule. 

”Cel care filmează practic a pus indicatorul depășire interzisă pe acest drum. Asta a făcut. Și de ce spun asta. Pentru că atunci când depășești, nu ai voie să depășești coloana, se spune în lege. Nu ai voie să depășești mai mult de un autovehicul.

Și când sunt șoferi care merg atât de aproape, aici nici nu era vorba de două secunde (n.r. distanța pe care ar putea-o parcurge în două secunde), aici este foarte aproape. Doar că distanța este atât de mică încât nu a mai încăput încă o mașină. Iar un astfel de șofer ajunge în spatele unui vehicul mai lent și mergând atât de aproape, practic, interzice ca cel din spate să depășească legal. 

Cel care a depășit a fost oarecum obligat, că venea o mașină din față, dar el nu a făcut o depășire riscantă”, a declarat Titi Aur, instructor conducere defensivă, în emisiunea DC Conducem de la DC News TV și DC News, legat de un video făcut de un șofer cu camera de bord, în care se vedea clar cum s-a abătut de la o regulă elementară de conducere defensivă.

FOTO: captură video DC News

Titi Aur: Ar trebui reglate, în primul rând prin lege

”Doar cel care filmează era mult prea aproape față de orice regulă de bun simț, de conducere defensivă nu mai vorbim. Dar, într-adevăr, legal, din punct de vedere al regulilor de circulație. De asta tot susțin că legea ar trebui, în România, să prevadă distanța la care trebuie să stau față de mașina din față și aia trebuie să fie jumătatea, în metri, a vitezei pe care o am. Aici ei au 50-60 km/h, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să fie la minim 25-30 de metri. Dacă era la 25-30 de metri, o mașină încăpea în ei, fără probleme.

Vinovatul moral la povestea asta este cel care filmează. Nu pot să spun că este ilegal, vorbim de condusul foarte aproape. El s-a enervat că uite, a venit ăsta și m-a obligat să frânez, dar de fapt el este autorul neregulii, deși este regulamentar.

Și de asa spun în continuare că în legislația noastră avem mari probleme de coerență. Adică mergi tu la distanța sigură și dacă eu merg așa, eu consider că este distanța sigură. (...) Eu, Titi Aur, la volan, aș fi stat la 5 cm de duba aia, că așa cred eu că este o distanță sigură. Ia demonstrează tu, polițistul,  că nu este o distanță sigură.Dar și cel care a făcut depășirea, dacă trecea de cel care filmează și de utilitară, era ilegal, îi lua carnetul pentru două luni”, a mai spus Titi Aur, care a adăugat că ”sunt lucruri care ar trebui reglate, în primul rând prin lege. Apoi ar trebui educarea celui de la volan, să înțeleagă cu ce au greșit, cel care filmează consideră că a fost neîndreptățit. Nu știe că de fapt nu a respectat o regulă de conducere defensivă”.

Mai multe în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel