Ai prin casă câteva gutui? Fă o mâncare dulce cu carne de porc şi un compot de iarnă
Iată ce minunăţii poţi pregăti din gutui!
Este un fel de mâncare potrivit la început de toamnă. Acest preparat îţi va umple casa de mirosuri delicioase, iar parfumul gutuilor este inconfundabil.
Ingrediente pentru mâncarea de gutui cu carne de porc:
1,5 kg gutui
600 g pulpă sau spată de porc
2-3 linguri ulei
2 linguri zahăr
sare
piper
Cum prepari mâncarea de gutui cu carne de porc:
Speli gutuile, le tai sferturi, apoi îndepărtezi cotoarele și semințele. Speli carnea de porc și o tai cuburi de mărime potrivită. Le condimentezi cu sare și piper, după gust, apoi le prăjești în ulei încins, pe toate părțile, 8-10 minute, până ce se rumenesc.
Scoți carnea pe o farfurie și, în același vas, călești gutuile 5 minute. Pui zahărul la caramelizat, iar când e topit adaugi 200 ml de apă și continui fierberea până ce caramelul s-a dizolvat.
Torni lichidul peste gutui, adaugi carnea și potrivești gustul de sare și piper. Acoperi vasul cu un capac și ții la foc mediu până până ce fructele și carnea s-au gătit și sosul s-a îngroșat. Servești mâncarea de gutui cu pâine de casă sau cu garnitura preferată.
EXTRA:
Compot de gutui
Pentru a face compotul de gutui pentru iarnă se poate folosi metoda de preparare de la compotul de prune sau de struguri adică cea în care nu se fierbe nimic înainte ci totul după ce se pune în borcan.
Ingrediente
2 gutui mari (aproximativ 500 grame)
4 linguri de zahăr (câte 2 pentru fiecare borcan)
2 litri de apă
1-2 linguri cu zeamă de lămâie
Mod de preparare
Îndepartam puful de pe gutui și le spălăm. Daca sunt bine coapte, puful se poate înlătura foarte ușor doar cu un prosop de bucătărie, textil sau din hârtie după care le vom spăla.Tăiem gutuile în jumătate, apoi în sferturi și în final în felii mai subțiri. Îndepărtăm cotorul având mare grijă să nu ne rănim. Acesta este foarte tare și e mai greu de îndepărtat. În final tăiem feliile de gutui în cuburi de mărime potrivită.Pe măsură ce tăiem cuburile de gutuie le punem într-un vas cu apă în care am adăugat și 1-2 linguri cu zeamă de lamâie. Facem acest lucru pentru a preintampina oxidarea acestora cât timp le tăiem pe toate.După ce am terminat de tăiat toate gutuile vom pune cuburile în borcane sterilizate în prealabil. Nu umplem borcanele până la refuz ci lăsăm puțin loc liber la gura borcanului.Adaugăm în fiecare borcan 2 linguri cu zahăr după care turnăm apa cât să le cuprindă, la fel, fără să umplem borcanele până la refuz.Închidem cu capacele după care scuturăm bine borcanele ca sa dispersăm zahărul.
Înainte de a pune borcanele în cămară va trebui să le sterilizăm fierbându-le în apă pentru 30 de minute așa cum am explicat și în video pe care l-am făcut și îl vedeți mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News