Ai diabet? Prof. dr. Bogdan Timar, atenționare pentru pacienți, mai ales acum pentru că urmează sezonul rece / video
Prof. dr. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din Timișoara, medic diabetolog, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre riscurile la care sunt supuși pacienții diabetici în sezonul rece.
Prof. dr. Bogdan Timar a vorbit, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, despre complicațiile infecțioase ale diabetului zaharat.
„Au diabeticii un risc mai mare de complicații dacă în sezonul rece fac gripă sau viroze de sezon?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Persoanele cu diabet zaharat sunt mai vulnerabile în fața infecțiilor în general, iar această vulnerabilitate este cauzată de mai mult factori.
În primul rând, știm cu toții că avem de-a face cu complicații infecțioase ale diabetului zaharat adică prezența infecțiilor mai frecvente și mai agresive în rândul acestor pacienți. Este recunoscută a fi o complicație clasică a diabetului zaharat.
Pe de altă parte, avem de-a face cu asocierea frecventă a diabetului zaharat cu alți factori care îi generează vulnerabilitatea pacientului în fața infecțiilor. Gândindu-ne la cauza ce duce la această vulnerabilitate trebuie să ne gândim că o persoană cu diabet zaharat este mai vulnerabilă în fața infecțiilor deoarece din cauza hiperglicemiei cronice asociate diabetului zaharat sistemul imun al persoanei de care vorbim nu este la fel de performant.
Dacă ar fi să ne gândim la modul în care o infecție bacteriană sau virală face rău organismului avem de-a face cu o balanță în care factorul infecțios, virus sau bacterie, se replică și se multiplică. Pe de cealaltă parte, organismul nostru reușește să elimine parțial aceste microorganisme.
În momentul în care avem de-a face cu o reproducere într-o rată mai crescută decât capacitatea organismului de a distruge infecția aceea, în momentul respectiv, spunem că infecția câștigă teren.", a spus Prof. dr. Bogdan Timar.
O persoană cu diabet zaharat va câștiga lupta împotriva infecției mai greu
„În ceea ce privește persoanele cu diabet zaharat, acest ritm de eliminare al bacteriilor sau virusurilor din cauza scăderii răspunsului imun și din cauza scăderii performanței răspunsului imun nu este nu este atât de competentă, ceea ce înseamnă că persoana noastră va câștiga lupta împotriva infecției mai greu decât o face o persoană fără diabet zaharat.
Dacă ar fi să ne gândim la infecțiile bacteriene, trebuie să ne gândim că de foarte multe ori bacteriile ce reprezintă substratul și cauza acestei infecții se hrănesc cu glucoză, o glucoză ce în rândul persoanelor cu diabet zaharat se regăsește mai abundent în sânge, ceea ce înseamnă că aceste bacterii au și substratul nutritiv necesar dezvoltării lor.
Vor avea o rată de creștere mai crescută decât în rândul persoanelor care nu au diabet zaharat tocmai datorită faptului că au la îndemână acest substrat care poate să fie folosit pentru a le genera lor energie.", a spus Prof. dr. Bogdan Timar la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News