Ai condens pe geamuri? Iată cum poți rezolva problema înainte de venirea iernii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash
Condensul de pe geamuri poate fi o problemă agasantă în gospodărie, mai ales în timpul iernii. 

Condensul, acele perle de apă care se formează atunci când aerul umed fierbinte se întâlnește cu o suprafață rece, se manifestă în ferestrele noastre în lunile mai reci din cauza aerului cald din interiorul casei care se lovește de geamurile reci. În timp ce condensul este în mare parte inofensiv, dacă ferestrele nu sunt întreținute, umiditatea se poate transforma în mucegaiul periculos care poate provoca probleme de sănătate precum astmul, eczema și bronșita.

De aceea, experții în curățenie britanici au oferit o mulțime de sfaturi pentru The Mirror despre cum se poate scăpa de ferestrele încețoșate.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să elimini umezeala

Principala cauză a condensului ferestrelor este excesul de umiditate din aer. Pe măsură ce toamna se transformă în iarnă, este probabil ca suprafața ferestrelor să aibă o temperatură mai scăzută decât ambientul interior din cauza aerului rece care răcește geamurile din exterior. Acest lucru duce la răcirea vaporilor, transformarea lor în apă și acumularea pe suprafața de sticlă. Umiditatea din aerul casei este pur și simplu rezultatul activităților de zi cu zi, cum ar fi gătitul, dușul și chiar respirația.


O casă închisă cu puțină ventilație duce la ferestrele umede. Soluții există, de la schimbarea locului în care se usucă hainele până la cumpărarea unui dezumidificator, există o serie de remedii care pot fi încercate.

Iată câteva care au fost menționate pe popularul grup de Facebook Mrs Hinch (de 214.000 de membri), destinat gospodarilor și gospodinelor.

- Îmbunătățiți-vă aerisirile din baie și bucătărie: cu cât sunt mai eficiente, cu atât mai puțină umiditate va ajunge pe ferestre.

- Cumpărați un dezumidificator: acestea pot elimina umezeala și pot preveni transformarea vaporilor în lichid dacă sunt plasate lângă ferestre.

- Evitați să vă uscați hainele în interior: acest lucru crește foarte mult cantitatea de umiditate din casă.

- Cumpărați un absorbant de umiditate: disponibil la un preț accesibil, nu necesită curent electric sau încărcare, aceste dispozitive captează vaporii și elimină mirosurile create de umezeală.

- Mutați plantele de apartament în zone mai puțin umede ale casei sau lângă un dispozitiv de dezumidificare.

Covoarele vor fi ca noi, datorită unui truc

Un aspirator, de obicei, nu este suficient. Praful și murdăria se acumulează rapid în firele covoarelor, iar dacă aveți și animale de companie, atunci și părul lor ajunge pe covor. Drept urmare, covorul poate arăta murdar și plin de praf. 

Dar este posibil să corectați ușor situația. Pentru a face acest lucru, trebuie să curățați covorul într-un mod nu tocmai tradițional.

În primul rând, covorul trebuie să fie bine umezit cu apă și apoi stropit cu orice detergent. Chiar și săpunul obișnuit de rufe poate fi util. 

În continuare, trebuie să luați o racletă pentru geamuri și începeți să îndepărtați murdăria de pe covor. În același timp, trebuie să umeziți, periodic, covorul cu apă. După ce detergentul este eliminat, rămâne doar să clătiți covorul cu apă curată. După ce se usucă, aspirați-l. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel