Data publicării:
Agorafobia și atacul de panică merg mână în mână. Cum se poate gestiona agorafobia
Agorafobia, tulburarea de anxietate care vă ține în casă. Aproximativ 30% dintre persoanele care au tulburare de panică dezvoltă agorafobie.
Agorafobia este o tulburare de anxietate care provoacă o teamă intensă de a fi copleșit sau de a nu putea scăpa sau de a primi ajutor. Din cauza fricii și a anxietății, persoanele cu agorafobie evită adesea locurile noi și situațiile necunoscute, cum ar fi: zonele mari, deschise sau spațiile închise, mulțimile, locuri din afara casei lor sau mijloacele de transport în comun. Astfel, se ajunge în situații extreme, în care persoanele cu agorafobie să nu iasă deloc din casă.
Cercetătorii nu știu care este cauza exactă a agorafobiei, însă cu toate acestea, ea este adesea asociată cu o tulburare de panică existentă. Tulburarea de panică provoacă atacuri scurte și intense de frică fără un motiv anume. Aproximativ o treime dintre persoanele care au tulburare de panică dezvoltă agorafobie.
Astfel, semnele agorafobiei sunt similare cu cele ale unui atac de panică. Este posibil să aveți următoarele simptome atunci când vă aflați în situații sau spații care vă provoacă teamă:
- Dureri în piept sau ritm cardiac rapid
- Frică sau o senzație de tremur
- Hiperventilație sau probleme de respirație
- Amețeală sau amețeală
- Frisoane sau înroșire bruscă (față roșie, fierbinte)
- Transpirație excesivă (hiperhidroză)
- Stomac deranjat.
Ce duce la apariția agorafobiei și cum poate fi aceasta gestionată
Factorii de risc pentru dezvoltarea agorafobiei includ:
- Atacuri de panică
- Răspunsul la atacurile de panică cu frică și teamă în exces
- A avea alte fobii
- Experimentarea unor evenimente de viață stresante, cum ar fi moartea unei persoane dragi, agresiune sau abuz, în special în copilărie.
- Sensibilitatea la anxietate sau alte tulburări de anxietate
- Având o rudă cu agorafobie.
Dacă anxietatea dată de agorafobie interferează cu activitățile zilnice este cazul să apelați la medicul de familie sau la un furnizor de servicii mentale, precum un psiholog sau un psihiatru.
Indiferent că veți vorbi cu medicul, cu psihologul ori cu psihiatrul, acesta vă va pune o serie de întrebări simple, pentru a identifica adevărata cauză care a dus la această fobie, iar în baza chestionarului, precum și a simptomelor va putea pune un diagnostic și va cauta cel mai potrivit tratament.
Pritre metodele de tratament ale agorafobiei se numără psihoterapia, medicația și schimbarea stilului de viață, notează Cleveland Clinic.
Citește și: Cum ne afectează sănătatea ora de iarnă. Răzvan Alexandru Roșu: Durează în jur de o săptămână
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News