Data publicării:

Aglomerația pe pârtie, impact politic. Tensiuni sociale în plină criză pandemică

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Cozi uriașe la telescaun sau telecabină, aglomerație ca în metrou pe pârtiile de schi, la o săptămână după îmbulzeala din minivacanța de Revelion. Imaginile difuzate de televiziuni sau postate pe Facebook de către schiori nu fac decât să crească tensiunea socială, într-o societate puternic afectată de criză pandemică.

”Românii iau cu asalt stațiunile turistice”...nimic mai fals. Sunt câteva zeci de mii de locuri de cazare pe Valea Prahovei. Un grup social restrâns se bucură de așa zisele minivacanțe, poate ieși din ”lock-down” în fiecare weekend. Sau poate pleca la petreceri în Dubai ori Zanzibar, unde autorități ceva mai inteligente fac testare, nu izolare.

În timp ce milioanelor de români care nu-și permit să dea un salariu minim pe două nopți în Poiana Brașov le este interzisă cafeaua din Centru sau pizza de la mall, nu mai au voie la un film sau la un concert de aproape un an. Evident că frustrarea duce la acumularea unor tensiuni sociale care vor face greu de gestionat pandemia. Că va fi tot mai greu să ceri majorității să accepte constrângerile impuse de COVID, în vreme ce o minoritate are acces la distracții ca înainte de pandemie.

Închiderea piețelor țărănești, în timp ce supermarketurile rămâneau deschise, a costat și la vot, a afectat și încrederea în autorități. Frica nu poate funcționa la nesfârșit, de la un moment dat nu va mai fi posibil controlul prin frică (de amenzi, de virus), va fi mai puternic sentimentul de revoltă.

Soluția, desigur, nu e omorârea caprei vecinului. Nu trebuie interzis accesul pe pârtie, ci deschise teatrele, cinematografele, sălile de spectacol. Acum, cardul este pașaportul cu care cei care au bani pot evada din lock-down. Testul negativ ar putea fi un pașaport cu o viză mai ieftină pentru ceilalți, astfel încât 24 sau 48 de ore să se poată bucura și ei de o viață normală. Ce ar putea face în acest timp și nu pot azi?

De exemplu, ar putea merge la o nuntă sau la un botez, fără să-i ridice mascații. Adică s-ar putea relua nu doar viața socială, ci și cea economică. Lock-down-ul din industria nunților i-a afectat nu doar pe artiștii care cântau la petrecere, ci și pe constructorii de apartamente sau  pe vânzătorii de mobilă la care, în final, ajungea darul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel