
Evenimentul face parte din calendarul reuniunilor organizate sub egida Președinției României la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. La conferință au participat secretari de stat și miniștri din statele membre Uniunii Europene și nu numai.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării au venit cu câteva propuneri pentru îmbunătățirea turismului, una dintre acestea fiind înființarea unei agenții de gestionare a ariilor protejate.
Agenție de Management al Ariilor Protejate
”Atunci când s-a discutat de partea de arii protejate, rezervații, cum este și Delta Dunării, unică la nivel mondial, noi ca Asociație de Management al Destinației Delta Dunării, am venit cu câteva propuneri. Europa are în acest moment 27.000 de arii protejate. Nu există un centru care să strângă informațiile și să le disemineze către celelalte state care să preia informația și să o implementeze la nivel local. Am venit cu o propunere de a realiza un grup de lucru care să asigure această concentrare de informații și transferul de expertiză și know-how pentru managementul ariilor protejate și integrarea acestora în circuitul turistic responsabil. O propunere ce a fost acceptată și care sper eu să aducă un plus de vizibilitate pe ceea ce înseamnă managementul ariilor protejate.
În ceea ce privește Delta Dunării ca arie protejată este populată. Alte arii nu au zona antropică în rezervație. Fiecare țară, fiecare stat înțelege să gestioneze într-un anumit fel partea de rezervație. De a o pune într-un anumit fel în circuitul turistic. Problema este că expertiza și know-how-ul și lecțiile învățate din fiecare zonă ajung mai greu în general la ceilalți parteneri și atunci un astfel de centru va putea aduce un plus valoare”, a precizat pentru DCNews, Cătălin Tibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.
Parteneriat pentru armonizarea taxelor pe Dunăre
De altfel, un alt punct discutat a avut legătură cu armonizarea legislației statelor riverane Dunării pentru a facilita accesul navelor de croazieră.
”Când ne referim la Dunăre și la parcursul Dunării avem și state U.E și state non-U.E. De cele mai multe ori, legislația statelor, care diferă de la stat la stat, privează asupra turismului pe Dunăre. Mă refer în principal la navele de croazieră care au diferite taxe de plătit din port în port, condițiile de acostare sunt diferite. În funcție de legislație sunt diferite opreliști sau facilități care sunt oferite. Aspectele de mediu, care țin de fiecare stat. Unele sunt mai restrictive, altele mai puțin. Un lucru care a reieșit, o armonizare a legislației statelor riverane Dunării. Noi, la Tulcea, am încheiat un parteneriat cu partea ucraineană care este tot stat riveran Dunării. Un parteneriat prin care să armonizăm taxele portuare, de exemplu, între Ucraina și Tulcea. Pentru ca navele de croazieră să vină și aici și acolo. Armonizarea legislației este un lucru important care ar trebui repus în atenția viitorului Parlament European.”
Conferința ministerială cu tema "Strategia Dunării - instrument de dezvoltare economică", organizată de Ministerul Turismului, se termină astăzi la Tulcea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Ce să faci dacă nu reușești să slăbești. 9 sfaturi direct de la nutriționist: "Rămâi la 2 kg pierdute pe lună"
- Ciolacu, anunțul zilei despre creșterea pensiilor
- Horoscop 25 septembrie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care "se vinde", astăzi. Alta încasează bani grămadă
- Mircea Badea, despre speța Dumitru Buzatu, ”ultimul din garda lui Dragnea”: Nu a fost flagrant și vă spun și de ce
- Azur a cântat din nou pentru brăileni, după 10 ani. Nelu Vlad a lansat, în premieră, piesa "Podul lui Tudose", dedicată Podului de peste Dunăre
- Un preot a sedat și agresat sexual mai multe femei, totul în timp ce filma
- Bogdan Chirieac, după ce Emil Savin a spus că nu el l-a denunțat la DNA pe Buzatu: Altă șansă nu mai are
- ”Nu Bulgaria şi România sunt problema în ceea ce priveşte migraţia”. Europarlamentar bulgar, despre jocul pe care-l fac Austria și Olanda
- Mic dejun: Ouă turcești. Rețeta ușoară
- S-au scumpit din nou benzina și motorina. Prețul la pompă, astăzi, 25 septembrie 2023