Agenţia Spaţială Europeană analizează cauzele eşecului lansării rachetei Vega-C
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay / Agenţia Spaţială Europeană analizează cauzele eşecului lansării rachetei Vega-C
Sursa foto: Pixabay / Agenţia Spaţială Europeană analizează cauzele eşecului lansării rachetei Vega-C
Şeful agenţiei aşteaptă un raport de la comisia de anchetă cu privire la cauzele eşecului, raport ce urmează să fie gata până la jumătatea lunii februarie.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la starea rachetelor pe care doreşte să le folosească în programele sale spaţiale, după eşecul lansării unei rachete Vega-C în luna decembrie, transmite DPA, noteazp Agerpres.

Şeful ESA, Josef Aschbacher, a declarat luni că aşteaptă un raport de la comisia de anchetă cu privire la cauzele eşecului, raport ce urmează să fie gata până la jumătatea lunii februarie.

"Cred că trebuie să luăm nişte măsuri relativ mai dure cu privire la controlul calităţii", a declarat el pentru DPA.

Încă două lansări eşuate

Josef Aschbacher s-a referit şi la cele două lansări eşuate anterior ale unor rachete Vega, precizând că succesul rachetei Vega-C este cel mai important obiectiv.

Problemele au început în urmă cu un an, când Rusia a decis să-şi retragă rachetele Soiuz de la baza spaţială europeană Kourou, din Guiana Franceză, conform ESA.

A urmat o puternică lovitură pentru programele spaţiale europene, când prima misiune comercială a rachetei europene Vega-C s-a încheiat cu un eşec imediat după lansarea de la baza din Guiana Franceză, la 20 decembrie.

Această rachetă urma să transporte pe orbită doi sateliţi de observaţii, proprietate a companiei Airbus.

Se amână lansarea rachetei

Între timp şi lansarea mult aşteptată a rachetei Ariane 6 a trebuit amânată din nou, pentru ultimul trimestru al acestui an, conform ESA. Racheta Ariane 6 trebuia să fie lansată iniţial încă din 2020.

"Este evident că trebuie să redobândim accesul european în spaţiu prin Ariane 6", a comentat Aschbacher.

ESA se bazează pe rachetele Vega C şi Ariane 6 pentru a mări nivelul de competitivitate al zborurilor spaţiale europene. Ariane 6 este modelul succesor al rachetei Ariane 5, ce este folosită încă din 1996. Racheta Vega-C este un model perfecţionat al rachetei Vega, care a început să transporte încărcături pe orbită din anul 2012, a mai scris sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel