Africa de Sud: Vârful valului Omicron a fost depășit fără creșterea numărului de decese
Africa de Sud anunță că a depășit vârful valului Omicron fără o creștere semnificativă a numărului de decese.
„Toți indicatorii sugerează că țara a depășit vârful celui de-al patrulea val al pandemiei”, au transmis autoritățile într-un comunicat.
Este anunțată și ridicarea unor restricții sanitare, în special a carantinei de noapte, potrivit ANSA.
„Contaminările noi au scăzut cu aproape 30% săptămâna trecută (89.781), comparativ cu săptămâna precedentă (127.753). Iar internările în spital au scăzut în opt din nouă provincii: „deși varianta Omicron este foarte transmisibilă, ratele de spitalizare au fost mai mici decât în valurile anterioare".
Omicron, cu un număr mare de mutații care ridică probleme legate de rezistența la vaccin, a fost identificat pentru prima dată în Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie. A devenit rapid dominant, provocând o creștere exponențială a numărului de infecții.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), această variantă este prezentă în aproximativ o sută de țări.
Extrem de contagioasă, aceasta afectează și persoanele vaccinate sau care au fost deja infectate cu virusul, notează Mediafax.
Citește și: Răspunsul lui Rafila, întrebat despre eventuala amânare a deschiderii școlilor în România
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, joi, că este un susținător al menținerii școlilor deschise.
Întrebat, joi, 30 decembrie, despre eventuala amânare a deschiderii școlilor, ministrul Alexandru Rafila a răspuns astfel: „Sunt un susținător al menținerii școlilor deschise, vedeți că sunt și țări care au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Întotdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice al deschiderii școlilor și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor din această generație este responsabilitatea noastră!”
Ministrul Sănătății a mai spus că una e să închizi școlile pentru perioade scurte și altceva e să fie ținute luni de zile închise „și să afectezi nu numai procesul de învățământ, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere psihic, fizic”.
Ministrul Sănătății a mai zis că vor exista discuții cu toți cei din zona de sănătate și educație, în așa fel încât să fie luate „decizii echilibrate”.
Apelul medicilor este să fie făcut un efort comun, „se va traduce prin încetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurile și prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității în școli”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News