Africa de Sud - România. Premiere negative pentru 'stejari' la CM Rugby 2023
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Naţionala de rugby a Africii de Sud, campioana mondială en-titre, a învins reprezentativa României cu un categoric 76-0 (33-0), duminică, pe Stade Matmut Atlantique din Bordeaux, într-un meci din Grupa B a CM 2023 care are loc în Franţa. 

Într-o partidă care a curs doar într-o singură direcţie, spre buturile noastre, naţionala României nu a reuşit să stopeze sub nicio formă 'tăvălugul' Springboks, deşi sud-africanii au început partida cu 14 schimbări faţă de primul meci din grupă, contra Scoţiei.

Primul meci din istoria participării României la Cupa Mondială în care stejarii nu au reușit să...

Meciul a marcat o premieră negativă pentru "Stejari". Partida cu Africa de Sud a fost prima din istoria participării României la Cupa Mondială în care stejarii nu au reușit să înscrie nici măcar un punct.

Doar raportându-ne la faptul că după numai 12 minute, Africa de Sud avea deja punctul bonus asigurat, ar fi suficient pentru a constata diferenţa enormă dintre rugbyul românesc şi ceea ce se joacă la nivel internaţional. Tabela de marcaj a fost deschisă de eseul marcat în minutul 3 de Cobus Reinach şi transformat de Damian Willemse, apoi au urmat eseurile lui Makazole Mapimpi (7), Duane Vermeulen (9) şi Damian Willemse, toate transformate de Willemse, astfel încât în minutul 13 scorul era deja 26-0 pentru campioana mondială.

În minutul 14, Tevita Manumua a ratat o lovitură de pedeapsă pentru România, iar până la pauză, sud-africanii au mai reuşit un eseu, prin Reinach, transformat de Willemse, astfel încât la cabine s-a intrat la scorul de 33-0 pentru 'antilope'. Repriza a doua s-a desfăşurat în aceeaşi notă, rarele acţiuni de atac ale 'Stejarilor' disipându-se în 22-ul advers sau în apropierea acestuia din cauza indisciplinei şi a unor erori în joc, dar întâmpinând şi o apărare de netrecut a Africii de Sud.

În minutul 44, Deon Fourie a reuşit al 6-lea eseu pentru naţionala ţării sale, netransformat, a urmat apoi un eseu de penalizare împotriva României, în minutul 53, ca urmare a unor greşeli succesive făcute de apărarea tricolorilor chiar în faţa buturilor, Grant Williams a culcat apoi de două ori balonul în terenul de ţintă al 'Stejarilor', în minutele 58 şi 62, eseuri transformate de Faf de Klerk, pentru ca Mapimpi să izbutească şi el alte două eseuri, în minutele 65 şi 69, doar unul fiind transformat de Faf de Klerk. Tabela de marcaj a fost închisă de eseul lui Willie le Roux din minutul 74, netransformat.

Alte premiere negative

Odată cu acest eşec usturător, naţionala de rugby a României a bifat, din păcate, mai multe borne negative: a fost a treia cea mai drastică înfrângere din participările sale la un turneu final, singura partidă din istoria prezenţei sale la CM în care nu a înscris niciun punct, iar în actuala ediţie a Mondialului este reprezentativa care a pierdut la cea mai mare diferenţă de scor până acum. Aşa cum se ştie, tricolorii au pierdut prima partidă de la Mondial în faţa Irlandei cu 82-8. Următorul meci al României va fi pe data de 30 septembrie, cu Scoţia, la Lille.

Cele două naţionale au început duminică partida astfel:

România 1. Iulian Hartig (RC Bassin d'Arcachon), 2.Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), 3.Alexandru Gordaş (CS Dinamo), 4. Adrian Moţoc (Biarritz), 5. Marius Iftimiciuc (US Carcassonne) 6. Andre Gorin (RC Hyeres Carqueiranne La Crau), 7. Vlad Neculau (SCM USV Timişoara). 8. Cristi Chirica (CS Dinamo, cpt) 9.Gabriel Rupanu (SCM USV Timişoara), 10.Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), 11. Nicolas Onuţu (CS Annonay), 12. Taylor Gontineac (Rouen Normandie),

13. Jason Tomane (CSM Ştiinţa Baia Mare), 14. Manumua Tevita (SCM USV Timişoara), 15. Marius Simionescu (SCM USV Timişoara) Rezerve: 16. Robert Irimescu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 17. Alexandru Savin (CSA Steaua), 18. Thomas Creţu (Aurillac), 19. Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare), 20. Damian Strătilă (CSA Steaua), 21. Cristi Boboc (CSA Steaua), 22. Alin Conache (SCM USV Timişoara), 23. Gabriel Pop (CS Dinamo) Antrenor: Eugen Apjok.

Africa de Sud 15. Willie le Roux, 14. Grant Williams, 13. Canan Moodie, 12. Andre Esterhuizen, 11. Makazole Mapimpi, 10. Damian Willemse, 9. Cobus Reinach, 8. Duane Vermeulen, 7. Kwagga Smith, 6. Marco van Staden, 5. Marvin Orie, 4. Jean Kleyn, 3. Vincent Koch, 2. Bongi Mbonambi, 1. Ox Nche. Rezerve: 16. Deon Fourie, 17. Steven Kitshoff, 18. Trevor Nyakane, 19. RG Snyman, 20. Jasper Wiese, 21. Jaden Hendrikse, 22. Faf de Klerk, 23. Jesse Kriel. Antrenor: Jacques Nienaber, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel