Africa de Sud depune o "cerere urgentă" la o instanță internațională în legătură cu ofensiva israeliană de la Rafah
Africa de Sud a înaintat o "cerere urgentă" la Haga pentru a analiza dacă operațiunile Israelului care vizează Rafah reprezintă o încălcare a ordinelor judecătorești.
Luna trecută, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat Israelului să facă tot ce îi stă în putință pentru a preveni moartea civililor palestinieni, după ce Africa de Sud a acuzat armata sa de genocid în Gaza.
În contextul în care forțele israeliene amenință cu o invazie terestră a orașului Rafah din sudul Gazei - unde au fugit 1,4 milioane de palestinieni - Africa de Sud a trimis o cerere de urmărire.
"Guvernul sud-african a declarat că este foarte îngrijorat de faptul că ofensiva militară fără precedent împotriva Rafah... a dus deja și va duce la alte omoruri pe scară largă", se arată într-o declarație emisă de președinția Africii de Sud.
Instanța nu s-a pronunțat încă asupra punctului central al cauzei intentate de Africa de Sud - dacă a avut loc un genocid în Gaza - dar a recunoscut dreptul palestinienilor de a fi protejați de acte de genocid.
În cazurile anterioare, CIJ a acordat uneori măsuri de urgență suplimentare atunci când circumstanțele de pe teren s-au schimbat.
Întinderi vaste din Gaza au fost distruse, aproximativ 80% din populație a fost strămutată și o catastrofă umanitară a împins mai mult de un sfert dintre palestinieni spre foamete.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua până la "victoria totală" și a insistat că presiunea militară va asigura eliberarea ostaticilor rămași, luați de Hamas în atacul din 7 octombrie.
Aliații săi au spus că această idee este susținută de o misiune de salvare a ostaticilor israelieni din Rafah - dar Fernando Marman, 60 de ani, și Louis Har, 70 de ani, au fost doar al doilea și al treilea prizonier eliberat de armata israeliană de la izbucnirea războiului.
Alți oficiali israelieni au declarat că doar un acord poate duce la eliberarea atâtor ostatici.
Progrese în ceea ce privește acordul de încetare a focului
Se pare că au existat progrese în discuțiile privind un astfel de acord în cursul zilei de marți, în timp ce întâlnirile cheie dintre părți continuă în capitala egipteană Cairo.
Un acord ar oferi oamenilor din Gaza un răgaz de care au nevoie cu disperare din cauza războiului, aflat acum în a cincea lună, și ar oferi libertate pentru cel puțin o parte dintre cele 100 de persoane încă ținute captive în Gaza.
Un diplomat occidental a declarat că un acord de șase săptămâni este în discuție, dar a avertizat că este nevoie de mai multă muncă pentru a se ajunge la un acord.
Israelul a propus o încetare a focului de două luni în care ostaticii ar fi eliberați în schimbul eliberării palestinienilor încarcerați de Israel.
De asemenea, liderilor Hamas de top din Gaza li s-ar permite să se mute în alte țări - dar militanții au respins aceste condiții.
În schimb, ei au stabilit un plan în trei etape de 45 de zile fiecare, în care ostaticii vor fi eliberați în treptat.
În schimb, Israelul va elibera sute de palestinieni încarcerați, inclusiv militanți de rang înalt, iar războiul se va încheia prin retragerea trupelor israeliene.
Acest lucru a fost considerat un eșec de către Israel, care dorește să răstoarne Hamas înainte de a pune capăt războiului, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News