Aflux „semnificativ” de mașini care încearcă să treacă din Rusia în Georgia. Autoritățile îi îndeamnă pe oameni „să se abțină de la a călători”
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 24 sep 2022, 18:48
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Tot mai mulți ruși încearcă să-și părăsească țara, pe măsură ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială.

Autoritățile ruse au declarat că există un aflux „semnificativ” de mașini care încearcă să treacă din Rusia în Georgia, la câteva zile după ce Rusia a anunțat mobilizarea parțială.

„Există o aglomerație semnificativă de vehicule private... în jur de 2.300” care așteaptă să treacă un punct de control de-a lungul graniței, a declarat ministerul local de interne într-o regiune rusă care se învecinează cu Georgia.

Ministerul i-a îndemnat pe oameni „să se abțină de la a călători” în direcția Georgiei, scrie Al Jazeera.

Putin a promulgat legea ce pedepsește dezertorii. Noi arestări la protestele anti-mobilizare, în timp ce 5 deputați cer să fie înrolați în armată

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă amendamentele legislative ce prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru militarii care dezertează sau refuză să lupte în perioade de mobilizare, cum este cazul în prezent în urma conflictului cu Ucraina, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Astfel, articolul 333 din Codul Penal rus a fost completat cu un paragraf ce prevede că lipsa de la locul serviciului militar fără permisiune, dezertarea cu arme, precum şi dezertarea unui grup în timpul mobilizării sau legii marţiale, în timp de război sau în condiţii de conflict armat va fi sancţionată cu pedeapsă privativă de libertate între 5 şi 15 ani.

Până la 10 ani de închisoare pentru cei care se predau inamicului

De asemenea, militarii ruşi care se predau voluntar inamicului riscă între 3 şi 10 ani de închisoare, pedepse similare fiind prevăzute pentru refuzul de a îndeplini ordinele primite de comandanţi sau pentru refuzul de a participa la lupte.

Pe de altă parte, amendamentele legislative prevăd că jafurile comise în timp de război sau de conflict armat sunt pasibile de pedepse până la 15 ani de închisoare.

Potrivit Kremlinului, Putin a promulgat de asemenea legea care facilitează dobândirea cetăţeniei ruse pentru străinii care se înrolează pentru cel puţin un an în armata rusă, lege adoptată în contextul în care Rusia caută prin toate mijloacele să recruteze soldaţi care să lupte în Ucraina, ţară care la rândul ei şi-a creat încă de la începutul invaziei ruse, în februarie, o legiune internaţională pentru combatanţii străini (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?