Data publicării:

Află povestea din "Aleluia"

Autor: ana | Categorie: Cultura
WhatsApp
aleluia-teatru
aleluia-teatru

Un subiect provocator pentru lumea actuală, dar și o dezbatere despre rolul teatrului ca instrument cultural, social în prezența lui Valentin Nicolau, este oferta de care poate beneficia iubitorul de cultură de calitate, miercuri seară, la Clubul Ţăranului. Aici, în Sala Mică, la ora 21:00, publicul poate urmări spectacolul-lectură „Aleluia” din cadrul Festivalului Undercloud – Festival de teatru independent (de orice), pentru a putea afla povestea după piesa de teatru cu acelaşi nume ce face parte din volumul Poveşti din al nouălea cer de Valentin Nicolau (Editura Nemira, 2012).

Potrivit nemira.ro, spectacolul-lectură „Aleluia”, regizat de către Victor Ioan Frunză, din a cărei distribuție fac parte actorii Andrei Mateiu / Costin Dogioiu, George Costin, Sorin Miron, Ionuț Nicolae/ Dragoș Dumitru, Andrici Rareș / Dragoș Olaru, Ana Odagiu, Andreea Mateiu / Mihaela Velicu, Ioana Picos/ Arghir Andra, Maria Panainte, este unul incitant, povestea lăsând loc și pentru dezbateri.

"Într-o zi, un preot primeşte o cârciumă în schimbul unei icoane şi îşi propune să transforme cârciuma în biserică. Iar spațiul în care se desfășoară acțiunea este o cârciumă-biserică, despărțită de un zid. Pigmentată cu replici colorate precum „Boss, la noi în cartier diavolul se rupe-n figuri cu 4X4, are cele mai tari gagici şi-nvârte euroii pe degete fără număr, fără număr. (…) Şi crezi c-o să se vexeze împieliţatul c-a făcut sfinţia ta o şandrama de biserică?” sau „Am văzut şi eu Vaticanul şi cum mor oamenii de foame… Nu mă lua cu „s-a răcit dragostea, frate” că mă apucă spumele”, piesa „Aleluia” e o provocare.

Textul lui Valentin Nicolau deschide o discuţie despre Dumnezeu şi credinţă, aşezate faţă în faţă cu societatea contemporană, din care nu lipsesc beţivii, târfele, matroanele, politicienii corupţi sau îmbogăţiţii post-revoluţie.

Spectacolul-lectură va fi urmat și de o dezbatere, privind rolul teatrului ca instrument cultural, social, discuțiile  desfășurându-se în prezența lui Valentin Nicolau, cel care recunoaște pe blogul personal de ce scrie astăzi teatru: „Faptul că scriu teatru, astăzi, este un răspuns la provocarea pe care mi-o adresează societatea. Cred că acest răspuns are şanse să ajungă la oameni şi să le vorbească despre lumea în care trăim şi despre excrescenţele ei (a se citi: forme de manifestare) maligne, ce trebuie sesizate şi extirpate. În ultimă instanţă, teatrul este pentru mine un exorcism.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel