Afganistan: burqa obligatorie a revenit, pedepse pentru cei care se răzvrătesc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Gu Kssn, de la Pexels
Fotografie creată de Gu Kssn, de la Pexels
Un pas înapoi cu 20 de ani, dar în realitate se simte ca o întoarcere la epoca de piatră. Talibanii din Afganistan au cerut femeilor să poarte burqa în public. Exact așa cum a fost până în 2001.

Decretul mai spune că femeile care nu au nimic relevant de făcut ar fi mai bine să stea acasă. „Femeile care nu sunt nici prea tinere, nici prea bătrâne – scrie – ar trebui să-și acopere fața în fața unui bărbat care nu este membru al familiei lor”, pentru a evita provocarea. Iar dacă nu au o sarcină importantă de făcut afară, mai bine „stau acasă”, potrivit Euronews.

Închisoare pentru tutorii femeilor

Pentru cei care încalcă regula vălului care acoperă totul, cu excepția ochilor, există pedepse, chiar și pentru gardieni. Shir Mohammad, un oficial al Ministerului Viciilor și Virtuților, a explicat că: „Femeile care nu îl poartă în primul rând ar trebui identificate, iar tutorii lor ar trebui avertizați în timp ce femeile ar trebui să fie pedepsite. În al doilea rând, tutorii lor ar trebui să fie luați la departamentul relevant pentru explicații. În al treilea rând, tutorii lor ar trebui să fie închiși timp de trei zile și, în al patrulea rând, judecați și pedepsiți în consecință.”

Talibanii promiseseră că vor respecta drepturile femeilor, dar nu a fost cazul, imediat sosind și interdicția fetelor de peste 11 ani de a merge la școală, decizii care au declanșat mânia femeilor afgane care au ieșit în repetate rânduri în stradă pentru a demonstra.

Femeile au voie să călătorească cu avionul numai dacă sunt însoțite

După închiderea temporară a școlilor pentru fete sub regimul taliban, a fost adoptată o nouă prevedere a Ministerului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului: companiile aeriene din Afganistan vor trebui să împiedice femeile să se îmbarce în zboruri dacă nu sunt însoțite de un bărbat.

Monessa Mubariz este un protestatar. Nu are nicio îndoială cu privire la ceea ce este necesar: ”Sperăm ca întreaga lume să ne audă vocile clar – spune ea– poporul din Afganistan are o singură opțiune: să reziste și să lupte împotriva tuturor brutalităților care au loc, pentru că dacă nu rezista azi, el va fi sclavul zilei de mâine”.

Ministerul susține că nu a emis nicio directivă care să interzică femeilor să ia zboruri singure; circularele către angajații companiilor aeriene spun contrariul.

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri de joi între reprezentanții talibanilor, cele două companii aeriene Ariana și Kam Air și autoritățile de imigrație ale aeroportului.

De la revenirea talibanilor la putere, au fost reintroduse multe restricții ale libertăților femeilor, adesea implementate la nivel local, la cererea oficialilor regionali ai Ministerului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel