Afecțiunea care poate să mimeze un infarct inferior. Dr. Bogdan Marțian (SANADOR): Am avut pacienți trimiși de cardiologi. Aceștia sunt factorii de alarmă / video
Dr. Bogdan Marțian, medic chirurg și directorul medical al Spitalului Sanador, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre simptomele calculilor biliari.
Dr. Bogdan Marțian a explicat că pacienții ajung la doctor din două motive principale: fie din cauza simptomelor, cum ar fi dureri în hipocondrul drept care radiază spre umăr, greață și vărsături, mai ales după mese bogate în grăsimi, fie printr-o ecografie de rutină care descoperă pietre la vezica biliară. De asemenea, un istoric familial de litiază biliară poate fi un factor predispozant.
„Pacientul ajunge la doctor în două feluri: fie are simptomatologie, îl doare, se investighează și se constată că sunt pietre la vezica biliară, fie face o ecografie de rutină.
Simptomatologia este foarte diversă. Tipic trebuie să fie durere în hipocondrul drept care să iradieze în umăr pentru că vezica biliară este lângă ficat și lângă diafragmă și dacă e iritată diafragma, acea durere se duce către umăr. Se asociază greață, vărsături, de obicei simptomatologia apare după mese mai bogate în grăsimi sau pur și simplu mai bogate.
Există un istoric familial. De multe ori, unul din părinți a avut și el litiază biliară.", a spus dr. Bogdan Marțian.
Simptomatologia poate să mimeze un infarct inferior
Dr. Bogdan Marțian a menționat că simptomatologia pietrelor la vezica biliară poate fi confundată cu alte afecțiuni, precum un infarct inferior, sau poate agrava o ischemie cardiacă existentă.
„Aceștia sunt factori de alarmă, dar simptomatologia uneori poate să fie frustă, poate să mimeze un infarct inferior sau uneori durerea și neliniștea produse de durere pot să precipite sau să accentueze o ischemie cardiacă.
Am avut pacienți, trimiși de cardiologi, pe care i-am operat deoarece cum făceau o colică biliară, cum făceau o criză cardiacă. Erau mai multe secvențe de genul ăsta și cardiologii au spus că trebuie scoasă vezica biliară pentru că asta le precipita crizele cardiace și așa a fost. După aceea s-au liniștit.", a spus dr. Bogdan Marțian.
Importanța diagnosticului diferențial
Dr. Bogdan Marțian a discutat despre provocările actuale în medicină, subliniind că datele și metodele descrise acum sute de ani nu mai sunt întotdeauna relevante în contextul schimbărilor de stil de viață și al apariției unor boli noi sau cu simptomatologie neclară. Acesta a menționat dificultatea diagnosticării diferențiale și importanța confirmării că nu există alte cauze înainte de a efectua o colecistectomie.
„Clinica, în general, în medicină, are date care au fost descrise acum sute de ani și care nu mai sunt chiar așa cum erau atunci pentru că atunci aveam un stil de viață, aveam un anumit comportament față de toată existența noastră. Astăzi lucrurile s-au schimbat foarte mult, s-a schimbat și simptomatologia. Au apărut alte boli, au apărut boli cu simptomatologie foarte neclară, frustă și se tot confundă una cu alta și atunci noi trebuie să facem ceea ce se numește diagnostic diferențial.
Uneori e greu de făcut diagnosticul diferențial și înainte să ne apucăm să facem o colecistectomie trebuie să avem certitudinea că nu este altă cauză pentru că dacă scoatem o vezică biliară purtătoare de calculi nu este o greșeală, dar dacă scoatem o vezică biliară purtătoare de calculi și lăsăm pe loc altă leziune cu potențial sever, aia poate fi o greșeală.", a spus dr. Bogdan Marțian la interviurile DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News