Data publicării:

Afacerea mărţişorul: cum se face preţul pieţei şi cine profită de locurile privilegiate

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Cu o săptămână înainte de 1 martie, Capitala a fot împânzită de tarabe la care se vând mărţişoare. O afacere prospră pentru cei care îşi asigură spatele, zile întregi de îngheţat pentru cei care nu reuşesc să intre pe holurile Primăriei. Fiecare loc are preţul lui şi nu oricine ajunge la cele mai bune. Prioritatea şi-o asigură cei care au relaţii deja formate, în general florăresele, care cunosc deja mersul lucrurilor la Primărie şi se pregătesc din timp.

Una dintre cele mai importante zone din Capitală este Piaţa Romană. Trafic intens, oameni cu bani şi mai ales locuri privilegiate. Trotuarul de la coloane este negociat până la ultimul centimetru pătrat, iar locuri sunt alese strategic. Cele două intrări în piaţă sunt cele mai importante. Aici se regăsesc cele mai bune tarabe, dar şi cele mai bogate în oferte.

Autorizaţia de la Primărie se dă pe o săptămână, aşa se explică de ce, chiar dacă mai este o săptămână până  la 1 martie, este deja plin de tarabe cu mărţişoare.

"E greu să prinzi un loc bun. Nu se vinde mare lucru, merge prost de tot anul acesta. Şi anul trecut a mers prost, am îngheţat degeaba. La ăia din faţă de acolo le merge bine, au prins de la Primărie un loc bun", ne spune doamna Lenuţa, o pensionară care a venit cu mărţisoare pentru a mai câştiga ceva pe lângă pensie. "Orice ban pe lângă pensie e bine venit. Oricum nu se câştigă mare lucru. Eu am plătit 72 de lei pentru o săptămână la Primărie. Sper să scot banii cu ce am dat pe ele, cu taxa, să nu mai îngheţ degeaba ca anul trecut", a povestit doamna Lenuţa.

La nici două tarabe mai încolo o fată, echipată pentru vremuri grele, îndeamnă puţinii clienţi să vină la taraba sa. "Ce să zic, merge prost. De azi dimineaţă de la 8 stau şi am vândut de vreo 50 de lei. Am vândut vreo patru de alea de 5 lei şi în rest nu mare lucru", a povestit şi Elena, care a  dat 120 de lei pentru loc la Primărie.

Loc privilegiat, profituri grase

Am mers spre ieşirea din piaţă, unde se află tarabele mai bogate. Oferta este mult mai bogată, iar vânzătoarele sunt ocupate mai mereu. Vânzarea le merge foarte bine în comparaţie cu ceilalţi, dar chiar şi aşa se plâng. "Nu merge prea bine, dar asta e perioada. Zilele viitoare va fi ceva mai bine". De la ele nu am putut să aflu cât au plătit pe loc, dar se pare că o sumă destul de consistentă "am plătit destul, stai liniştit".

Cum se face preţul pieţei şi cum de nu se fac oferte de criză

Preţul pieţei se face în funcţie de zonă. În Piaţa Romană măţişoarele costă mai mult, pentru că este o zonă centrală. Preţurile aici sunt mult mai mari decât în Obor, spre exemplu.

Anul acesta preţul mărţişoarelor este destul de piperat. Dacă pentru un mărţisor micuţ, simbolic se plătesc 1-1,5 lei, pentru o broşă mai spcială, se ajunge şi la 20 de lei. La mare preţ sunt mărţişoarele cu trifoi. Indiferent din ce categorie fac parte costă cu cel puţin un leu mai mult decât restul mărţişoarelor asemănătoare.

Am întrebat de ce nu fac diferite oferte că să îşi atragă clienţii. "Unde să mai dau şi gratuit. Păi abia îmi scot banii şi mata vrei să dau pe degeaba. Eventual mai dau unul-două la cei care cumpără mai multe, dar aşa nu am cum", a explciat doamna Lenuţa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel