Aeroport în paragină, de 50 de ani, după neînțelegerile dintre greci și turci. Zona, protejată de ONU (VIDEO)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Will Quince
Sursa foto: Facebook Will Quince
Aeroportul, cândva un nod de legătură plin de viață, a rămas pustiu în ultimii 50 de ani.

Aeroportul internațional din Nicosia a rămas în paragină de a 50 de ani, fiind încă un simbol al invaziei Ciprului de către Turcia, în urmă cu o jumătate de secol, în urma unei scurte lovituri de stat de inspirație greacă.

De atunci, timpul a stat în loc la acest terminal aerian - cocoțat pe un deal la periferia vestică a capitalei Ciprului, Nicosia, divizată din punct de vedere etnic - într-o locație folosită cândva de RAF-ul britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Cu câteva litere lipsă pe ici pe colo, semnul mare al aeroportului este încă lizibil, însă singurul semn de viață în aceste zile sunt cele ale porumbeilor care se cuibăresc în tavanul putred sau vântul care suflă prin ferestrele sparte.

Cele mai crâncene bătălii dintre trupele cipriote grecești și armata turcă

Construit în 1968, acest aeroport a fost teatrul unora dintre cele mai crâncene bătălii dintre trupele cipriote grecești și armata turcă invadatoare în 1974, determinând Organizația Națiunilor Unite să preia controlul asupra zonei în cadrul unei încetări a focului.

La 20 iulie se împlinesc 50 de ani de la invadarea Ciprului de către Turcia, ca răspuns la o scurtă lovitură de stat orchestrată de armata care conducea atunci Grecia. Ciprioții greci trăiesc în sudul Ciprului, iar ciprioții turci în nordul acestuia, separați de o linie de încetare a focului controlată de ONU, care separă insula de la est la vest. Discuțiile de reunificare nu au avut niciun rezultat.

Sursa foto: Facebook Jacki Barr

Carcasa unui singur avion de pasageri Trident se află pe platforma pistei, plină de găuri de gloanțe, o mărturie a violențelor din trecut.

După 1974, ciprioții greci au creat rapid un hub aerian în orașul de coastă Larnaca, situat în sud, la aproximativ 50 km distanță. Acesta a rămas principalul aeroport internațional până în prezent.

Aeroportul din Nicosia, o așa-numită zonă protejată a Organizației Națiunilor Unite care se află într-o zonă tampon a ONU, este, de asemenea, interzis din motive de siguranță, iar terminalul aerian a fost închis timp de decenii.

Amintiri de altădată

O sală de recepție este o capsulă a timpului a tendințelor epocii; panouri publicitare decojite fac reclamă la pantofi și vacanțe care promit să ducă călătorii la "capătul pământului". La etaj, o sală de plecări este goală, cu rânduri de scaune care par desprinse dintr-un decor de film SF, acoperite de praf și excremente de porumbei.

Sursa foto: Facebook Will Quince

"Este de fapt înghețat în timp ... Deși au existat mai multe încercări de-a lungul anilor din partea părților de a ajunge la un acord, de a vedea aeroportul redeschis, restaurat, reabilitat, părțile nu au reușit să ajungă la un acord, astfel încât, treptat, starea aeroportului s-a deteriorat”, a declarat Aleem Siddique, purtător de cuvânt al forței de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite în Cipru, UNFICYP.

"Niciun avion nu a mai plecat sau sosit din 1974”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel