AEP și CECCAR, pregătire pentru ”contabilitatea partidelor politice” înaintea unui an cu patru serii de alegeri
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: AEP
FOTO: AEP
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) au demarat un program de formare pentru ”Contabilitatea partidelor politice” având în vedere complexitatea anului 2024, cu patru serii de alegeri, de la europarlamentare și locale la prezidențiale și parlamentare.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) desfășoară, în perioada 18 – 22 septembrie 2023, programul de formare ”Contabilitatea partidelor politice”, destinat personalului AEP cu atribuții privind activitatea de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale, potrivit unui comunicat de presă al AEP.

”Prin derularea acestei activități în parteneriat cu CECCAR ne propunem ca înțelegerea, interpretarea și aplicarea normelor legale din domeniul financiar-contabil de către formațiunile politice și de către autoritățile cu atribuții de control să se realizeze în mod unitar.

Este de remarcat faptul că se constată cu fiecare an ce trece o frecvență tot mai redusă a neregulilor financiare în activitatea partidelor politice, semn că acțiunile de îndrumare și prevenție derulate de AEP generează claritate și au efecte benefice.

Ne propunem să continuăm buna colaborare cu formațiunile politice în aceeași manieră caracterizată de deschidere și disponibilitate, în așa fel încât obținerea veniturilor, efectuarea cheltuielilor și raportarea acestora să fie transparente și în concordanță cu rigorile legii”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă, citat în comunicatul de presă al AEP.

Potrivit sursei menționate, anul electoral 2024 va fi unul complex din cauza desfășurării tuturor celor patru tipuri de alegeri, fapt pentru care specialiștii AEP depun toate eforturile pentru a asigura optimizarea fluxurilor de comunicare și raportare, astfel încât activitatea de control a campaniilor electorale în vederea rambursării cheltuielilor să se desfășoare în timp util și fără sincope.

”Tot în perspectiva alegerilor din anul 2024, subliniez că este important ca formațiunile politice să aibă în vedere actualizarea constantă a evidențelor din Registrul partidelor politice pentru a fi evitate orice fel de situații problematice”, a mai spus președintele AEP.

De asemenea, domnul Toni Greblă a adresat mulțumiri președintelui CECCAR, domnul Robert-Aurelian Șova, pentru disponibilitatea și profesionalismul manifestate în realizarea activităților de formare și dezvoltare profesională în domeniul financiar-contabil a personalului cu atribuții de control, a mandatarilor financiari și a directorilor financiari ai partidelor politice.

Programul de formare, spațiu pentru dezbateri și evitarea ”zonelor gri”

La rândul său, președintele CECCAR a afirmat că programul de formare va fi un spațiu destinat discuțiilor și dezbaterilor din care să rezulte înțelegerea unitară a reglementărilor legale și evitarea ”zonelor gri” în ceea ce privește respectarea normelor aplicabile, precum și identificarea modalităților de îmbunătățire a aspectelor specifice activității de finanțare a partidelor politice.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost evidențiată importanța derulării constante a programelor de formare în domeniul financiar-contabil din perspectiva eficientizării activității de control a finanțării partidelor politice.

În acest sens a fost reamintit parteneriatul cu CECCAR pentru realizarea Ghidului practic privind contabilitatea partidelor politice, un instrument util care să asiste formațiunile politice în activitatea financiar-contabilă.

O altă componentă importantă a demersurilor Autorității Electorale Permanente privind pregătirea temeinică a alegerilor de anul viitor este reprezentată de atelierele de lucru care simulează organizarea unui birou electoral al secției de votare.

La atelierele de lucru, a căror primă etapă a fost organizată vineri, 15 septembrie 2023, au participat reprezentanți ai partidelor politice care ar putea fi desemnați membri în birourile electorale de către formațiunile politice.

În cadrul atelierelor de lucru sunt parcurse toate etapele procedurale pentru organizarea birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și sunt efectuate exerciții practice, în vederea consolidării capacității participanților de a identifica eventuale disfuncționalități și de a acționa prompt și eficient pentru îndreptarea acestora.

Astfel, scopul organizării atelierelor de lucru vizează dezvoltarea abilităților și competențelor necesare exercitării atribuțiilor caracteristice birourilor electorale ale secțiilor de votare de către membrii acestora cu profesionalism, transparență, eficiență și imparțialitate.

Citește și: AEP, control la AUR. Se verifică legalitatea cheltuielilor de partid

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel