AEIA preocupată de un sit nuclear iranian nedeclarat
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Îngrijorarea IAEA survine într-un context tensionat
Îngrijorarea IAEA survine într-un context tensionat
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat 'puternic preocupată' de posibila prezenţă de material nuclear la un sit iranian nedeclarat, potrivit unui raport consultat marţi de AFP la Viena.

Îngrijorarea survine într-un context tensionat în care Iranul a început să limiteze inspecţiile agenţiei ONU, după expirarea unui termen fixat de Teheran pentru ridicarea sancţiunilor americane.

AIEA a făcute deja referire la acest sit - un antrepozit din districtul Turquzabad al capitalei iraniene - în raportul său din noiembrie, considerând explicaţiile Teheranului 'necredibile'.

'Prezenţa de particule de uraniu antropogenic (rezultat din activităţi umane), nedeclarate de Iran, traduce în mod clar prezenţa de material nuclear şi/sau a unui echipament contaminat de materialul nuclear în acest loc', scrie agenţia.

'La capătul a 18 luni, Iranul încă nu a furnizat explicaţiile necesare, integrale şi credibile din punct de vedere tehnic', adaugă raportul, precizând că directorul general al AIEA, Rafael Grossi, care s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Teheran, şi-a reiterat 'îngrijorarea faţă de lipsa de progrese' pe acest subiect.

Teheranul continuă, de altfel, să acumuleze uraniu slab îmbogăţit, a cărui cantitate depăşeşte deja de 14 ori limita autorizată prin acordul din 2015, potrivit acestui document ce va examinat la un Consiliu al Guvernatorilor AIEA săptămâna viitoare.

La 16 februarie, cantitatea de uraniu slab îmbogăţit era de 2967,8 kg, faţă de un plafon fixat la 202,8 kg. În precedentul raport, acest stoc era de 2.442,9 kg.

Iranul a început din 2019 să încalce progresiv prevederile acordului după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din înţelegere şi a reimpus sancţiuni Republicii Islamice.

La începutul anului, Iranul a anunţat că a reluat îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20%, în ceea ce constituie cea mai spectaculoasă dintre aceste dezangajări din acord.

O lună mai târziu, a anunţat că începe producţia de uraniu metalic pentru a alimenta reactorul de cercetare de la Teheran, însă acest uraniu poate fi folosit la fabricarea de arme nucleare.

În pofida dezminţirilor sale, Republica islamică este acuzată, mai ales de către Israel, inamicul său declarat, că încearcă să se doteze cu arma atomică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel