Adversarul imaginat al Rusiei. Kremlinul: Comentariile lui Stoltenberg confirmă că NATO luptă în Ucraina
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, pexels
Oficialii de la Kremlin susţin că NATO luptă în Ucraina de partea Kievului. 

Kremlinul a declarat miercuri că afirmaţiile făcute în ajun de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pot fi o confirmare a faptului că Alianţa Nord-Atlantică luptă de partea Kievului în conflictul care opune Ucraina şi Rusia, informează Reuters.

Stoltenberg a spus marţi că o victorie a Rusiei în Ucraina ar fi o înfrângere pentru noi toţi şi că orice atac asupra infrastructurii critice a NATO va primi un "răspuns unit şi ferm".

Preşedinţia rusă a apreciat că retorica occidentală cu privire la potenţiala utilizare a armelor nucleare este provocatoare. Ne exprimăm regretul că şefi de stat occidentali se angajează în retorica nucleară în fiecare zi, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlinul şi-a exprimat speranţa că G7 (format din principalele state industrializate ale lumii) va trage la răspundere regimul de la Kiev pentru crimele comise.

Ţările din G7 au promis marţi să furnizeze în continuare sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic şi juridic Ucrainei, subliniind că orice recurgere a Rusiei la arme nucleare va fi urmată de consecinţe grave.

Cel puţin 26 de persoane au murit şi peste 100 de persoane au fost rănite în bombardamentele ruse masive efectuate începând de luni asupra unor ţinte din Kiev şi din regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov, Ternopil şi Jitomir.

La 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine constant că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei, scrie Agerpres. 

Lavrov: Nu putem permite Ucrainei să reprezinte o amenințare constantă la adresa securității Rusiei

Obiectivele operațiunii militare speciale ruse din Ucraina nu se schimbă și ele vor fi atinse, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la postul de televiziune Rossiya-1, scrie Interfax.

"În ceea ce privește unde sunt limitele sarcinilor pe care le-am stabilit în timpul operațiunii noastre militare speciale: președintele a subliniat aceste sarcini, ele nu se schimbă. Vor fi îndeplinite", a spus el.

Potrivit acestuia, Ucraina "nu trebuie să fie un stat terorist care își terorizează proprii cetățeni, nu trebuie să fie un stat rasist".

"Și, desigur, nu putem permite Ucrainei să reprezinte o amenințare constantă la adresa securității Federației Ruse. Mă refer atât la aderarea la NATO, cât și la desfășurarea de arme pe teritoriul ucrainean, care va reprezenta o astfel de amenințare", a adăugat Lavrov.

Lavrov spune că nu există propuneri serioase din partea SUA pentru discuții cu privire la Ucraina

Moscova nu a primit propuneri serioase de la Washington cu privire la negocierile pentru rezolvarea situației din jurul Ucrainei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la același post de televiziune.

"Acum auzim declarații de la oficiali americani, inclusiv reprezentanți ai Casei Albe, domnul Kirby, inclusiv colegul meu Blinken, alți membri ai administrației, care spun că sunt din toată inima deschiși la negocieri cu Federația Rusă, sunt în favoarea unei soluționări politice a situației actuale din Ucraina, dar aici este Rusia, atât de rea, ea refuză ofertele de negociere. Aceasta este o minciună. Nu am primit nicio ofertă serioasă de a lua legătura", a spus ministrul rus.

"Au fost niște apeluri neserioase, la care nici noi nu le-am răspuns negativ, ci ne-am oferit să formulăm propuneri concrete cu care se pot adresa", a adăugat el.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel