Adriana Săftoiu, despre experiența copiilor surzi din România: „Au avut de scris un eseu despre foșnetul frunzelor”. Ce a urmat /video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Adriana Săftoiu, jurnalistă, fostă deputată PNL și expertă în comunicare a fost prezentă la emisiunea #Rezist, moderată de Oana Stănciulescu și difuzată pe DC News, DC News TV și Știridiaspora. Printre subiectele discutate s-a numărat și problema experiențelor persoanelor cu dizabilități, precum surzii, în interacțiunea cu autoritățile.

Întrebată de Oana Stănciulescu cum se descurcă un cetățean cu probleme de auz într-o situație care implică interacțiune cu autoritățile, Adriana Săftoiu a răspuns că "în general nu se descurcă". Aceasta a mai adăugat că "dacă te uiți, să spunem, la conferințele de presă ale celor 4 oameni în stat, în care se presupune că aflăm lucruri importante pentru existența noastră, ele nu sunt interpretate în limba semnelor române. Se mai întâmplă la Guvern din când în când, în perioada COVID-ului se făcea foarte des această interpretare, dar acum nu se mai întâmplă, iar tu mă întrebi de ANAF. Dacă vrei să te descurci, trebuie neapărat să cauți un prieten care e auzitor, care știe limba semnelor și să-l rogi să vină să te ajute ca să poți să îți faci treaba".

"În străinătate sigur că se descurcă. Hai să luăm exemplul ANAF-ului. Tu ești o persoană surdă, scrii la ANAF că ai o problemă, că vrei să vii să discuți cu un funcționar. ANAF-ul își face treaba, în ce sensul că are un contract cu un interpret în limba semnelor, să zicem franceză, și în momentul în care o persoană surdă este programată, vine interpretul și face interpretarea", a mai adăugat Adriana Săftoiu.

Discutând despre reacția SMURD-ului când oamenilor surzi li se face rău pe stradă, Adriana Săftoiu a spus că "asta deja e o problemă foarte gravă. Au fost situații în care medicul, văzând că dă din mâini, că se exprimă prin semne, a crezut că a avut un AVC și îl duce la spital, eventual îl pune la un tomograf și poate că se prinde ulterior că n-a avut niciun AVC, e doar surd care încearcă în limba semnelor să-i explice despre ce e vorba".

"Legea pe care am propus-o în acest sens este în vigoare de peste 4 ani de zile. Cea mai gravă situație este în Ministerul Educației, pentru că elevii surzi în momentul de față dau examene la fel ca și copiii auzitori. Dau tot timpul acest exemplu groaznic, cu un eseu pe care l-au avut de scris acești copii surzi - despre foșnetul frunzelor. Este cinic", a conchis fosta deputată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel