Adrian Zuckerman, analiză cumplită, spune Bogdan Chirieac. Acordul cu Arabia Saudită, în pericol? ”Asta este realitatea”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Israelul, startul unor noi conflicte în Orientul Mijlociu? Foto: Pixabay
Israelul, startul unor noi conflicte în Orientul Mijlociu? Foto: Pixabay
Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, a vorbit la DC NEWS despre posibilitatea izbucnirii unor noi conflicte în Orientul Mijlociu, după cele întâmplate în Israel.

"Vă așteptați, având atâta experiență în politică și diplomație, și la alte conflicte în Orientul Mijlociu, declanșate exact cum spuneți pe această axă Teheran- Moscova- Beijing pentru a ajuta mișcarea Hamas și pentru a ajuta Iranul? Mă gândesc că și Golful Persic ar putea să fie destabilizat, care totuși este rezerva de petrol a lumii astăzi când vorbim", l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac pe Adrian Zuckerman.

Adrian Zuckerman: Poate asta să meargă altundeva în restul lumii? Clar că da

"Și asta e posibil. Trebuie să vedem în primul rând ce se întâmplă cu Hezbollah, trebuie să vedem ce va face Siria, ce se întâmplă în Libia. Poate asta să meargă altundeva în restul lumii? Clar că da. Nu văd acum o amenințare mai precisă, dar poate că ăsta a fost un motiv pentru Arabia Saudită să aibă un aranjament cu iranienii că și-au dat seama că nu pot să se bazeze pe americani, mai ales când acest aranjament a fost intermediat de chinezi și asta mă sperie, că americanii și-au pierdut locul pe nimic, pe un loc care exista acum 2 ani și s-au retras din acest loc prin lipsa de acțiuni de la această administrație", a spus Adrian Zuckerman.

Bogdan Chirieac: E o analiză cumplită

"Puneți reflectorul asupra unei țări care se impune în ultima vreme ca o mare putere economică mondială - Arabia Saudită. Toată lume aștepta acel acord, negocierea diplomatică între Israel și Arabia Saudită, prințul Mohammed bin Salman a făcut reforme extraordinare în ultimii 8 ani în Arabia Saudită. Era vorba ca Arabia Saudită, Riyadh-ul să investească 10 miliarde de dolari în Israel, ceea ce ar fi izolat Iranul. Ne spuneți că în acest moment tot ce s-a construit în această direcție e pus în pericol? E o analiză cumplită, din punctul ăsta de vedere", a întrebat Bogdan Chirieac.

"Nu aș spune totul, dar de când această administrație a luat puterea în America au fost atacuri împotriva Abraham Accords, care au slăbit aceste acorduri, care, în opinia mea, sunt unele dintre cele mai importante acorduri făcute între Israel, Arabia Saudită și alte țări din Orientul Mijlociu ca să mențină pacea, ca să dezvolte relațiile între aceste țări și sunt relații care nu trebuie să fie puse în pericol. Sub această administrație, acestea au fost slăbite, asta e realitatea. Președintele Biden s-a dus în Arabia Saudită și nu au vrut să se întâlnească cu el.

Zuckerman: Eu cred că vom avea probleme și în Europa cu energia

Problemele sunt că au fost făcute mari greșeli de această administrație în ceea ce privește politica publică religioasă, au tăiat abilitatea să producă energie de gaz și petrol în America, care a fost ca o consecință directă a acestui lucru.

Avem aceste probleme economice mondiale, nu numai în America, avem inflație, avem prețuri mult mai mari peste tot avem probleme de energie și acum când vine iarna eu cred că vom avea probleme și în Europa cu energia, plus că ajută rușii să vândă petrol. Sancțiunile împotriva rușilor nu merg la nivelul la care ar trebui să meargă pentru că avem țări ca Brazilia, India, China, care îi ajută să evite sancțiunile impuse împotriva lor, așa că aici sunt probleme mondiale", a mai spus Adrian Zuckerman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel