Vasilescu, BNR: Pilda lui Deng, despre muște: Când a deschis larg ferestrele, am știut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Adrian Vasilescu
Adrian Vasilescu
Invitat la Interviurile DCNews, consilierul lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, a vorbit despre perioada Chinei, de după Mao Zedong, dar și despre Deng Xiaoping, fostul lider al Partidului Comunist din China care a contribuit la transformarea întregului sistem politic.

"China este o ţară fericită acum. A întrecut PIB-ul Japoniei, dar pe bucată e mult sub noi. Este şi puhoiul uman şi timpul scurt care a trecut de când China a explodat. Asta s-a întâmplat după Mao, după Revoluţia Culturală şi după ce Dumnezeu le-a dat o minte care răspundea la numele de Deng. A avut funcţie, era în Biroul Politic.

O scriitoare italiană care a scris despre China avea în preambulul cărţii o şedinţă a biroului politic. Mao dăduse o circulară pentru agricultură, Deng a retras-o şi Mao a convocat comitetul politic al Comitetului Central. A întrebat cine este de acord cu retragerea circularei (...) S-a ridicat un singur om, Deng. Mao a zis că nu a văzut pe nimeni ridicându-se, aprobând în unanimitate. Erau ultimele zvâcniri ale dictaturii lui Mao.

Deng a schimbat tot sistemul politic (...) A zis: "Când am deschis larg ferestrele, să intre aerul şi soarele, am ştiut că vor intra şi muşte şi ţânţari, dar nu ne-am permis să murim asfixiati". PIB-ul Chinei a explodat", povestește Adrian Vasilescu.

Citește și: Adrian Vasilescu, BNR: Mafia și-a cerut scuze după dezordinea făcută

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel