Adrian Solomon, preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, derapaj: Economia României nu stă în femeia de serviciu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
După ce ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, i-a catalogat drept "babuini" pe antreprenorii din România pe vremea când era analist economic, a venit rândul preşedintelui Camerei Deputaţilor să explice de ce se recurge la impozitarea contractelor part-time la nivel de salariu minim. 

"Nu cred că economia României stătea în femeia de serviciu și nu cred că ea a fost ținta... E greu de venit cu exemplul cu femeia de serviciu pentru a schimba legea. Nu acesta este exemplul care trebuie să ni se aducă în vedere. Unde e problema?”, a spus Solomon pentru Europa Liberă.

Reprezentantul PSD a lăudat măsura Guvernului și susține că este necesară.

"Este cea mai corectă soluție, a mai funcționat și între 2018 și 2020. Nu cred că există un om care să trăiască din două ore de muncă. Ceilalți, care sunt colecționari de contracte de câte două ore, vor plăti doar pentru un contract norma întreagă, nu pentru patru contracte”, a fost poziția președintelui Comisiei de Muncă din Camera Deputaților.

Contracte part-time, impozitate full time, chiar de la 1 august. Vezi cine este exceptat. Atenționare de la Educație către Finanțe

Vineri, Guvernul a adoptat ordonanța prin care a modificat Codul Fiscal. O măsură, ce fusese anunțată că va intra în vigoare la începutul lui 2023, se va aplica încă de la 1 august. Este vorba despre impozitarea contractelor part-time la nivel full time. Practic, despre o suprataxare a salariilor part-time.

Adrian Câciu, ministru de Finanțe, spunea, în conferința de presă de săptămâna trecută, că Guvernul nu a găsit a fi oportun și necesar ”să facă ajustări radicale de mediu fiscal, că este bine să își continue traiectoria pe care a început-o încă de la începutul acestei guvernări de susținere a mediului de afaceri, de consolidare a mediului de afaceri onest și care asigură o competiție loială, de reașezare a sarcinii fiscale pe contributori astfel încât să nu mai existe discriminări și de completare, din perspectiva investițională, a volumului pe care statul român îl pune la dispoziție și pe partea de fonduri europene și pe partea de stimuli economici din bugetul de stat.” El a anunțat, în treacăt, ”limitarea beneficiilor impozitate favorabil, salariale, la 33% față de salariul aflat în plată și ajustarea modului în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții.”

Enumerând excepțiile, a spus: ”Dacă cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time, dacă nu se plătesc contribuții la nivelul salariului minim. Pe de altă parte, există și excepțiile cu privire la studenți, elevi, pensionari și persoane cu dizabilități.”

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Adrian Negrescu: Codul Fiscal, invitaţie la evaziune

L-am întrebat pe Adrian Negrescu cum putem privi modificările aduse Codului Fiscal, în speţă creşterea impozitului pe dividende de la 5 la 8% şi taxarea contractelor part-time la nivelul salariului minim pe economie, şi dacă nu cumva acestea vor încuraja munca "la negru" în loc să o descurajeze. 

"Codul lui Câciu este o invitație la evaziune. Într-un an greu, de recesiune, cum va fi 2023, să crești taxele din pix fără să evaluezi impactul, să crești birocrația în relația cu ANAF, să nu ții cont de avertismentele celor care lucrează în business, înseamnă că focusul tău este exclusiv de a aduce bani la buget. Nu te interesează efectele negative, nu te interesează câte victime faci în mediul de business, nu contează decât banii pentru că, din păcate, pentru Guvern, în loc să facă reforme, să taie din cheltuielile uriașe ale statului, e mai ușor să strângă șurubul fiscal", a concluzionat Adrian Negrescu.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel