Data publicării:

Adrian Sârbu și statuia din Sighetu Marmației. Vi se pare că seamănă?

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
statuie
statuie

Pe 17 decembrie 2021, în Parcul Central din Sighetu Marmației, a fost dezvelită o statuie.

În Parcul Central a fost dezvelită statuia care-l înfățișează pe renumitul pictor Hollósy Simon, născut la Sighetu Marmației pe 2 februarie 1857. Internauții spun că statuia seamănă cu... Adrian Sârbu. Așa vi se pare și dumneavoastră? Vă invităm să vă spuneți părerea în comentarii, pe Facebook.

2. -imagine fara descriere- (adrian_sarbu_18208200.jpg)

Mai multe detalii despre statuie

Lucrarea a fost executată de sculptorul monumentalist Radu Ciobanu, prin bunăvoința lui Péter Pál, alături de Fundația Communitas, Fundația Arte+ din Baia Mare și Asociația Culturală Simonchicz Incze.

Primarul Vasile Moldovan, prezent la eveniment, a apreciat contribuția celor care au făcut posibilă așezarea statuii pictorului Hollósy Simon în inima municipiului Sighetu Marmației, amintind totodată legătura strânsă pe care o avea marele pictor cu Sighetu Marmației.

”Hollosy Simon s-a născut și își doarme somnul de veci la Sighetu Marmației. Este cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației din anul 2004, iar memoria sa a fost mereu prezentă în orașul nostru prin numeroasele evenimente culturale cu caracter atât național cât și international, ce i-au purtat numele. Parcul Grădina Morii stă mărturie lecțiilor de pictură pe care Hollósy Simon le susținea pentru elevii sigheteni. Pentru Maramureș a pictat Cetatea Hustului, iar multe din picturile sale se regăsesc în casele sighetenilor care l-au cunoscut și apreciat”.

După ceremonia oficială de inaugurare, Liceul Teoretic Leöwey Klára a găzduit un vernisajul de pictură a elevilor sigheteni. Artistul a avut primul contact cu desenul pe vremea studiilor pe care le-a urmat la Liceul Piarist din Sighetu Marmației. În 1887 se înscrie la Academia de Belle-Arte din Munchen, unde obţine mai multe premii şi devine repede cunoscut ca un pictor de prim rang. În 1896 împreună cu Ferenczi Károlly, Réti István, Thorma János, și Iványi-Grünwald Béla au fondat Școala de Pictură Băimăreană. Rezultatele pe care Simon Hollósy le-a obținut urmare a celor trei decenii de activitate didactică independentă, îl plasează în topul personalităților artistice europene ale epocii lui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel