Data publicării:

ADRIAN NĂSTASE, zi decisivă privind un spor de pedeapsă

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

ADRIAN NĂSTASE află, vineri, dacă va mai primi un spor de pedeapsă sau va rămâne cu cei patru ani de condamnare.  Direcția Națională Anticorupție a cerut  sporirea pedepsei lui ADRIAN NĂSTASE cu un an de închisoare din cauză că acesta era perseverent în infracțiuni și avea un dispreț față de justiție. 

Direcția Națională Anticorupție a cerut  sporirea pedepsei lui ADRIAN NĂSTASE cu un an de închisoare, în motovarea procurorilor arătându-se că ADRIAN NĂSTASE și-a folosit influența politică în avantajul său.

Magistrații Tribunalului București au decis ca ADRIAN NĂSTASE să rămână cu pedeapsa de patru ani de închisoare.

ADRIAN NĂSTASE. Judecătorii Tribunalului București  au judecat cererea fostului premier de contopire a pedepselor pe care le-a primit în dosarele „Trofeul Calităţii" şi „Zambaccian" și au respins sporul de pedeapsă cerut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Citește și: Tribunalul București a motivat decizia în dosarul lui Adrian Năstase

DNA a făcut recurs la decizia Tribunalului București, iar Curtea de Apel va lua o decizie definitivă, vineri, dacă ADRIAN NĂSTASE va mai primi un spor de pedeapsă sau va rămâne cu cei patru ani de condamnare. 

Anterior, instanţa a decis să scadă din pedeapsa de patru ani perioada în care Năstase a stat în penitenciar, respectiv din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013 şi din 6 ianuarie până în prezent.

DNA arată, în contestaţia împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti (TB) de a nu-i spori cu un an pedeapsa lui Adrian Năstase, că instanţa trebuia să ţină cont de pericolul social al infracţiunilor pentru care a fost condamnat fostul premier.

"Săvârșirea mai multor infracțiuni de către aceeași persoană demonstrează perseverența infracțională a acesteia, impunându-se sisteme de sancționare adecvate pentru asigurarea constrângerii, reeducării, dar și prevenirii săvârșirii de noi infracțiuni", subliniază procurorii anticorupţie.

Citește și: Adrian Năstase rămâne cu cei patru ani de închisoare

ADRIAN NĂSTASE. Nivelul de pregătire culturală, lipsa antecedentelor penale, relaţiile sociale pe diferite planuri, dar şi conduita pe care a avut-o Adrian Năstase după comiterea faptelor se numără printre motivele pentru care Tribunalul Bucureşti a decis să nu-i majoreze pedeapsa cu închisoarea.

De asemenea, s-a  ţinut cont şi de conduita fostului premier după comiterea faptei, respectiv prezentarea acestuia în faţa organelor de urmărire penală şi a instanţelor de judecată, dar şi faptul că Adrian Năstase nu a încercat să se sustragă de la urmărire penală sau judecată.

ADRIAN NĂSTASE. Instanţa a mai ţinut cont în decizie şi de faptul că, deşi de la momentul comiterii ultimei infracţiuni - anul 2006 până la cel al pronunţării unei prime hotărâri definitive de condamnare - iunie 2012 a trecut o perioadă mare de timp, "condamnatul nu a mai încălcat din punct de vedere penal normele de conduită socială".

Citește și: Cine sunt judecătorii care l-au închis pe Adrian Năstase

În plus, instanța a precizat în documentul citat că, imediat după pronunţarea ultimei decizii de condamnare, din 6 ianuarie, Adrian Năstase s-a prezentat în faţa oamenilor legii pentru a-şi începe executarea pedepsei stabilite de instanţă.

Când poate cere eliberarea condiționată ADRIAN NĂSTASE

Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani, Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după 16 luni. El are dreptul să ceară liberarea condiţionată după ispăşirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani.

Ţinând cont că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul "Trofeul calităţii", Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după opt luni, respectiv în luna septembrie, 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel