Urmărește emisiunea live
Adrian Năstase: Românii sunt, de fapt, catolici. Chiar mai catolici decât Papa
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
"De-a lungul anilor, calatorind prin Europa, am observat ca majoritatea caselor din zonele rurale dar si multe din cele urbane au pe acoperisuri panouri fotovoltaice. Ele sunt folosite pentru consum propriu dar si pentru a introduce anumite cantitati de energie electrica in sistemul energetic national" scrie Adrian Năstase pe blog.

"Mi s-a parut o idee desteapta sa folosesti energia solara, gratuit, pentru a micsora costurile de producere a energiei electrice .

Considerand, ca si in domeniul drepturilor minoritatilor nationale, ca ceea ce bun pentru Europa este bun si pentru Romania, am instalat, pe acoperisul casei de la Cornu mai multe panouri fotovoltaice. Am crezut ca astfel pot micsora costurile pentru electricitate ale micii noastre ferme. Am sperat ca se poate face o compensare intre consumul nostru si ceea ce produc panourile. Ne-am instalat chiar si un contor cu dubla intrare. Gresit. Am aflat ca ceea ce produc panourile noastre intra GRATUIT la companiile de electricitate (sau in SEN?).

Interesandu-ma, am aflat ca exista textul de lege care permite valorificarea acestor panouri dar ca au fost „incurcaturi" cu certificatele verzi, cu investitorii din fostele tari socialiste dar mai ales cu NORMELE DE APLICARE.

Am inteles ca, dupa multi ani, exista un punct de vedere pozitiv de la ANRE in ceea ce priveste normele de aplicare dar Consiliul concurentei DIN ROMANIA considera ca ar fi vorba de ajutor de stat si se impotriveste reglementarii acestei chestiuni. Mie mi se parea ca situatia este inversa, in sensul ca cetatenii ar ajuta statul iar lucrul acesta nu cred ca este contrar „valorilor europene". E adevarat, nu cunosc punctul de vedere al companiilor straine care sunt operatori pe piata de energie din tara noastra.

Tinand seama de acest blocaj, poate insa ca ar trebui inlocuit Consiliul din Romania cu Consiliul din Germania sau din Austria – cele care au gasit solutii in favoarea cetatenilor lor. Nu fac apel la Parlament pentru ca stiu ca parlamentarii nu se ocupa de chestiuni marunte, cum ar fi punerea in aplicare a legilor pe care le aproba.

PS Rog DNA sa nu considere acest text drept lobby in favoarea cetatenilor din Romania", a scris fostul premier, vineri pe blog.

Vezi si: Năstase: PSD, la răscruce. Reacție după anunțul lui Dragnea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel