Adrian Năstase, lui Victor Ponta: Revizuirea Constituției, proiect major pentru candidatul PSD la Președinție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Fostul premier Adrian Năstase îi semnalează candidatului la Președinție Victor Ponta un proiect major de campanie, apreciind că soluția pentru viitorul acestei țări "nu poate fi reprezentată de campanii de vânătoare de vrăjitoare".

În editorialul publicat, miercuri, în Jurnalul Național, Adrian Năstase explică de ce revizuirea Constituției este în continuare necesară, deși subiectul "a dispărut de pe agenda partidelor, dar și din agenda publică", nemaiputând fi "impusă", după destrămarea USL.

"Privind spre viitor, dupa alegerile prezidentiale, va mai fi oare necesara revizuirea Constitutiei? Eu cred ca da. Si acesta poate fi unul din proiectelele majore ale candidatului la prezidentiale, Victor Ponta. Prima revizuire, cea din 2003, s-a realizat in vederea aderarii la NATO si la UE. Acum, noul text constitutional ar trebui sa consemneze statutul Romaniei de membru al NATO si al UE. Ar fi necesar, cel putin, si un "reglaj fin" in ceea ce priveste relatiile dintre puterile statului. Si unele corectii, decurgand din practica Curtii Constitutionale. Chiar daca in zona opiniei publice, o astfel de initiativa si de dezbatere nu vor fi foarte atent urmarite, efectele pot fi importante in efortul de normalizare a vietii publice in Romania, cu rezultate economice si sociale favorabile. Cred in continuare ca tara noastra are nevoie de o evolutie constanta in domeniul institutional si al reglementarilor. Cred, in continuare, ca solutia pentru viitor, nu poate fi reprezentata de campanii de vanatoare de vrajitoare, construite la varf, pentru a da exemple, ci de o constructie metodica si continua de institutii si de legi, insotita de eforturi educationale. Pe termen mediu si lung, rezultatele vor apare", argumentează fostul premier.

Adrian Năstase își încheie pledoaria sugestiv, amintind de discursul tânărului deputat Nicolae Titulescu, rostit în urmă cu exact o sută de ani, la 20 aprilie 1914, în Adunarea Deputaților, cu ocazia "discuțiunii revizuirii Constituției", când întreba "care este scopul pe care il urmariti prin actiunea d-voastra reformatoare; care sunt mijloacele prin care vreti sa atingeti acest scop?" Si tot el raspundea: "Scopul d-lor este in functie de raul pe care voiti sa-l tamaduiti".

În perioada 2000-2004, Adrian Năstase, prim-ministru la acea vreme, îl numea pe Victor Ponta „micul Titulescu", apeciind că între cei doi exista o mică asemănare fizică, au îmbrățișat aceeași profesie și erau negociatori redutabili. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel