Data publicării:

Adrian Năstase, după tentativa de asasinat a premierului Robert Fico: Am fost implicat în anumite cazuri. Mă certam cu cei de la SPP

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a făcut o analiză complexă asupra a ceea s-a întâmplat în Slovacia, viitorul Europei, dar a și reamintit momente tensionate din diverse cariere politice.

Robert Fico, premierul Slovaciei, a fost împușcat, în timp ce se afla în fața unui centru cultural din Bratislava. Politicianul a fost urcat într-o ambulanța și dus de urgență la spital. El a fost criticat în mai multe categorii ale societății slovace pentru adoptarea unei atitudini favorabile Rusiei în conflictul din Ucraina și pentru punerea în aplicare a reformelor în domeniul legislației penale și mass-mediei. Acestea din urmă au ridicat îngrijorări cu privire la statul de drept și au provocat proteste de stradă.

Fostul premier al României, Adrian Năstase, a făcut o analiză complexă la Antena 3 CNN asupra a ceea s-a întâmplat în Slovacia și care va fi viitorul Europei de aici înainte, reamintind momente tensionate din carierele altor premieri, inclusiv din propria viață.

Europa și războiul hibrid

“Este foarte clar că în această perioadă de război hibrid, în toată Europa, că sentimentele acestea de ură, de nemulțumire, se pot traduce nu doar în violență verbală, dar și în acțiuni dure bazate pe violență fizică. Probabil că nu știm cu exactitate ce l-a determinat pe atentator să încerce asasinarea premierului, dar este clar că suntem într-o perioadă fierbinte în Europa. Europa devine un fel de teren de încercare pentru tot felul de bătălii care se desfășoară. Cred că ar trebui să privim cu mai multă atenție prin Europa. Am văzut cum, așa treptat, pornind chiar înainte de încheierea Războiului Rece, Europa a fost un teren pentru acțiuni teroriste. Europenii sunt un fel de spectatori într-un stadion, iar ei urmăresc conflicte care apar între echipe care vin din alte zone. În legătură cu atentatul sau tentativa de atentat nu am foarte multe de spus (...)", a declarat fostul premier al României, Adrian Năstase.

Cât ați fost premier va fost frică de un astfel de moment? Știți alți premieri care au trecut prin situații delicate? 

"Cred că e în fișa postului, până la urmă. Am văzut foarte multe cazuri care s-au întâmplat. Au fost tot felul de încercări. Probabil că cei din serviciile de protecție pot să dea mai multe exemple. Știu și eu câteva. Am urmărit. Am fost implicat în anumite cazuri. Uneori și familia mea. Poate vă aduceți aminte ce s-a întâmplat la Jean Monnet, atunci când un fost militar a aruncat cu o grenadă în curtea școlii unde era și băiatul meu. A cerut vreo 10 milioane de dolari. După a fost prins, condamnat, a stat vreo 10 ani în închisoare și acum cred că este liber. S-au întâmplat multe cam în aceeași perioadă. Tot atunci a fost atentatul împotriva lui Zoran Djindjic, premierul sârb. Încă un motiv de a arăta că e o diferență între cineva care e un amator pasional cu o motivație politică, cel care a atentat la viața lui Fico, și cel care l-a omorât pe Djindjic trăgând cu o armă de mare calibru de la o distanță foarte mare, un lunetist, care l-a ucis cu un singur glonț pe loc. Am fost la înmormântarea lui. A fost multă lume acolo. Ceea ce s-a întâmplat ca o consecință în România atunci, e că am construit la vremea respectivă la intrarea în guvern o copertină. Ce s-a întâmplat cu Djindjic a fost extrem de dur. La coborârea din mașină, când voia să intre în guvern, a fost împușcat de un lunetist. De aceea am încercat să protejăm cât mai bine demnitarii care veneau în vizite în România. E din ce în ce mai greu să prevezi tot felul de nebunii care se pot întâmpla (...)", a spus Adrian Năstase.

Analiza lui Adrian Năstase asupra filmului atacului din Bratislava

"Ceea ce cred eu că trebuie să discutăm, nu astăzi, dar în zilele următoare, consecințele acestui atac care a înfierbântat întreaga Europă și legăturile eventuale cu războiul din Ucraina. Aceasta accentuare a legăturilor lui Fico cu Rusia și Putin va ridica tot felul de speculații, o radicalizare în Slovacia. Vedem din reacțiile care deja au început să apară felul în care în alte țări acest atentat generează poziționări radicalizate, poziționări spre Putin și Rusia. Nu întâmplător s-a spus că atacatorul ar fi fost ucrainean. Tocmai, pentru a lega acest incident de conflictul din apropierea noastră", a afirmat Adrian Năstase.

"Dispozitivul de protecție, agentul, nu a știut de intenția premierului de a se apropia de gard. Ei erau pregătiți pentru o protecție în jurul mașinii în caz de atentator care să tragă de la distanță. În momentul în care premierul a schimbat direcția, gardul l-a protejat în mod paradoxal pe atacator. În spatele gardului se vede în costum negru un singur ofițer, cel care a intervenit. Ei nu se așteptau. Lucrurile s-au desfășurat într-un fel în care era foarte greu de anticipat. Repet, faptul că s-a aplecat peste gard, cel care a tras, i-a împiedicat pe cei care asigurau protecția să intervină mai eficient. (...) Au fost la un moment dat situații la noi în care președinți sau premieri voiau să conducă singuri mașinile. Cei de la SPP spuneau mereu că ‘trebuie să semnați un angajament pentru aceste riscuri’ (...). Eu am avut situații în care mă certam cu cei de la SPP. Ei în mod firesc au anumite reguli, cer anumite lucruri de la demnitar, dar pe de altă parte demnitarul, în cazul acesta, în campania asta vrea să arate că a venit, că vrea să transmită un mesaj, și că vrea să discute cu niște oameni aparent pașnici (...). Cred că primul glonț a fost tras liber. Restul care au intrat în mână și picior și-au schimbat traiectoria în urma intervenției ofițerului de protecție. Ce este interesant este că persoana aceasta de 71 ani de ani avea o oarecare experiență în mânuirea armei", a continuat fostul premier al României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel