Adrian Năstase, despre unirea Republicii Moldova cu România: S-ar putea să existe o presiune privind o soluție de criză / Care sunt riscurile / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin
Adrian Năstase a vorbit despre unirea Republicii Moldova cu România.

Adrian Năstase, premier al României între 2000 și 2004, a fost întrebat de analistul politic Bogdan Chirieac despre soarta Republicii Moldova, în contextul conflictului în desfășurare din Ucraina:

„Credeți că Republica Moldova are o șansă reală să adere la Uniunea Europeană, sau credeți că soluția ar fi Unirea cu România?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Unirea cu România a fost întotdeauna pe agendă la noi, dar mai puțin la ei. Ei au o problemă pe care acum încearcă să o rezolve, chestiunea Articolului 11 din Constituție, cu neutralitatea și bazele militare care nu pot fi instalate acolo. Lucrul ăsta i-a ajutat într-un fel, pentru a nu intra în structurile militare ale Comunității Statelor Independente. În momentul de față, unirea dintre o țară membră NATO și o țară neutră ar fi dificilă.

Oricum chestiunea Constituției pune probleme și iată că doar schimbarea formulării din „limba moldovenească“ în „limba română“ creează o presiune destul de mare.

Echilibrul este foarte fragil și problema este dacă cineva împinge lucrurile în așa fel încât să forțeze o anumită decizie de criză. Atunci pot să apară variante de acest gen.

După părerea mea, rușii nu au niciun interes, deoarece ei au un control relativ prin forțele politice care încă există la Chișinău, prin trupele din Transnistria, dar s-ar putea ca, la un moment dat, sub o anumită presiune, inclusiv occidentală, deoarece este foarte clar că Occidentul nu mai dorește să aibă un buffer între NATO și Rusia, să se ia în calcul așa ceva. Până acum asta era filosofia și am făcut și noi parte la un moment dat din acest buffer. Apoi au rămas Ucraina și Republica Moldova.

S-ar putea ca în urma acestui război să se ajungă la concluzia că este nevoie de o linie de demarcație clară între Occident și Rusia, iar atunci Republica Moldova devine parte a Occidentului, ceea ce, dintr-un anumit punct de vedere, ar fi foarte bine“, a spus Adrian Năstase.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Previziunea lui Adrian Năstase privind războiul pornit de Vladimir Putin / video

Riscul Unirii Republicii Moldova cu România

„De ce doar dintr-un anumit punct de vedere?“, a insistat Bogdan Chirieac.

„Poate că spun un lucru pe care nu ar trebui să-l spun acum. România are în interiorul său un milion și ceva de unguri. În Republica Moldova sunt și alte minorități. Se va merge pe ideea că România este o țară multinațională, dincolo de faptul că situația politică ar putea să fie influențată“, a spus Adrian Năstase.

„Cred că o Românie puternică face față acestui lucru. Gândiți-vă că și țările baltice au o minoritate rusă foarte importantă și nu au avut probleme“, a  replicat Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Adrian Năstase, decizie privind revenirea în politică / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel