Data publicării:
Adrian Năstase, despre o problemă acută în Parlament. "Am un sentiment dezagreabil"
Fostul premier Adrian Năstase constată, pe blogul său , că deși numărul facultăților de drept a crescut, prezența unui juriști cu autoritate în Parlament a scăzut.
"Îmi aduc aminte, spre exemplu, că în Camera Deputaților, în mandatul în care am fost președinte al Camerei (1992-1996), îi aveam colegi, între alții, pe Emil Popescu, Vasile Lupu, Gavril Dejeu, Alexandru Athanasiu, Ion Neagu, Petru Tănăsie, Victor Babiuc, Răsvan Dobrescu, Adrian Severin, Nicolae Cerveni, Ovidiu Petrescu, Eugen Nicolicea, George Stancov, Ioan Timiș. Cuvântul lor era ascultat cu respect de toată lumea. Ulterior, lucrurile s-au schimbat. În legislatura 2008-2012, președintele Comisiei juridice din Cameră a fost Daniel Buda, absolvent al Facultătii de zootehnie (ulterior a absolvit si facultatea de drept). Un om onest, altfel. Și disciplinat. Se spune că suna la Cotroceni de fiecare dată când trebuia luată o decizie importantă. Ca să nu greșească. El a fost și presedintele Comisiei speciale pentru codul penal și pentru cel de procedură penală. De ce s-a ajuns aici? Explicația ne-o poate da cel care a impus votul uninominal pentru Parlament. Cel care astăzi își permite să se adreseze unor parlamentari numindu-i "imbecili" – fără ca aceștia să dorească să-i răspundă", a scris Adrian Năstase.
"Am un sentiment dezagreabil"
Fostul premier subliniază că juriștii din Parlament ar trebui să fie cel care explică și apără textul în dezbatere publică. "Am un sentiment dezagreabil, urmărindu-i la dezbaterile televizate,(...) ascunzându-se în fața ziariștilor, acceptând teze populiste, pliindu-se pe demagogia cea mai penibilă. Sigur că nu este simplu. Atunci când Șerban Nicolae aduce unele argumente juridice, moderatori imparțiali îl contrează spunându-i că el nu poate avea dreptate și că argumentele lui nu sunt bune pentru că el poartă basca lui Cătălin Voicu. Așa încât, imediat, este infierat ca dușman al poporului. Dacă Eugen Nicolicea explică un anumit lucru, este întrebat de "marțea neagră", de "lovitura de stat", de "grațieri", contra-argumentele "juridice" cele mai puternice fiind comunicatele sibilinice ale ambasadelor străine. Este evidentă deprofesionalizarea Parlamentului și, în aceste condiții, în care deputații și senatorii au doar strategii individuale de supraviețuire, o mare liniște se așează pe dezbaterea parlamentară".
Deputații, ca-n seriale americane
Adrian Năstase se întreabă dacă mai există sala de conferințe de presă de la Camera Deputaților, subliniind că propunerile de modificare ale Noului Cod Penal și ale Noului Cod de Procedură Penală ar fi trebuit să fie explicate într-o conferință de presă de către organizatori. "Totul se petrece pe culoare, în mișcare, precum în serialele americane, unde detectivii vorbesc doar în timp ce aleargă dintr-un birou în altul", a scris fostul premier.
Adrian Năstase a precizat că soluția ar fi "foarte simplă și la îndemâna deputaților": Parlamentul are un departament de documentare, care trebuie să pregătească un materiale comparativu cu soluțiile legislative în materia arestului prezentiv, în urma căreia se poate alege soluția dominantă.
Fostul premier a precizat că "Guvernul are un cuvânt de spus în această privință", "respectând independența judecătorilor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News