Năstase, detalii despre "pentagonala roșie" și ruperea USL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
nastase-ponta-600x376
nastase-ponta-600x376
Fostul premier Adrian Năstase a dezvăluit detalii din istoria subterană a politicii. El speră că nu vom putea spune același lucru despre USL. 

Adrian Năstase amintește că FSN s-a destrămat după ce avusese la alegerile din 1990 un procent de vot de 67%. 

"Spargerea FSN și relația antagonică dintre FSN și FDSN au creat o mare masă de mișcare pentru partidele de dreapta. Chiar dacă FDSN a guvernat în perioada 1992-1996 pe o anumită inerție, a fost o guvernare vulnerabilă. Pentru că FDSN obținuse în 1992 sub 30%, fără redistribuirea din Parlament", scrie fostul premier, pe blogul său. 

El adaugă că "negocierile pe care le-am purtat cu FSN și cu celelalte partide din opoziție nu au condus la nici un rezultat (eu condusesem negocierile). Textul înțelegerii începuse să fie scris, dar ei s-au retras. Era vorba de Corneliu Coposu, de Petre Roman, de Dinu Patriciu. Atunci, alternativa a fost constituirea acelei 'pentagonale roșii'". 

Adrian Năstase explică de ce această formulă a reprezentat un handicap pentru România în plan extern- "Spargerea FSN ne-a dus la un Guvern minoritar, care nu avea forța necesară în Parlament și care a trebuit să recurgă la tot felul de compromisuri pentru a asigura funcționarea sistemului politic. Compromisurile din acea perioadă au fost determinate de slăbiciunile care au urmat spargerii FSN". 

A conchis: "Sper că nu vom spune același lucru după spargerea USL".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel