Urmărește emisiunea live
Adrian Năstase: Cazul Dan Șova comparat cu cel al lui Corneliu Coposu
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Adrian Năstase postează pe blog un text în care își exprimă opinia referitoare la ridicarea imunității parlamentare, cu referire la cazul senatorului Dan Șova care a ajuns să fie dezbătut de Curtea Constituțională.

"Constitutia României nu a stabilit, in mod direct, posibilitatea atacării hotărârilor Parlamentului la Curtea Constitutională. Competentele CCR sunt stabilite in art. 146 din Constitutie (unde nu figurează această prerogativă). Există insă o prevedere de final la art. 146, in care se arată că CCR „indeplineste si alte atributii prevăzute de legea organică a Curtii". In aceste conditii, in 2010, un coleg „intelept" a propus o modificare a legii organice a CCR, adaugându-i si atributia de control de constitutionalitate a hotărârilor Parlamentului (vezi art.I pct.1 din Legea 177/2010). Nu cred că a fost o solutie in spiritul autonomiei functionale a Parlamentului, cel putin sub aspectul organizării interne si a hotărârilor referitoare la persoane – unde regulamentele de ordine interioară trebuiau să stabilească, definitiv, solutiile potrivite", precizează Adrian Năstase pe blog.

Citește și: Adrian Năstase, enigmatic în ziua de Paști: Poate că anul acesta...

"Poate că hotărârile cu caracter normativ, la limită, ar putea fi supuse acestui control, dar nu – in opinia mea – să spunem, o hotărâre referitoare la numirea unui chestor sau la componenta unei comisii. De altfel, in Constitutie, prevederea invocată, referitoare la hotărâri si la adoptarea lor (art. 76, alin. 2), este cuprinsă la Sectiunea a 3-a, „LEGIFERAREA", deci este vorba de hotărârile cu caracter normativ („legile ordinare si hotărârile se adoptă cu votul majoritătii membrilor fiecărei Camere"). Pentru hotărârile referitoare la persoane, cred, in continuare că Regulamentele ar trebui să stabilească modul si conditiile de vot.

Citește și: Paștele în familia lui Corneliu Coposu. Cum sărbătoreau Învierea Domnului membrii familiei Seniorului?

Interesanta mentiunea din cartea despre „Viata lui Corneliu Coposu" (Tudor Calin Zarojanu), in care se arata ca, la 19 iulie 1947, Adunarea Deputatilor a ridicat imunitatea parlamentara a TUTUROR membrilor PNT (p.53). Nu vreau sa sugerez ca astfel de lucruri se pot repeta dar prevederea din Constitutie ar trebui sa fie o pavaza pentru toate anotimpurile...", a mai sris fostul premier Adrian Năstase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel