Adrian Năstase: Brexit – doar dimensiune emoțională?
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Adrian Năstase consideră că după votul britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană va urma un efect de bulgăre de zăpadă. 

"Nu cred. Nu cred că a fost doar o dimensiune emotională. Marea Britanie purta trei pălării (există o lungă traditie in domeniu) : statutul de membru al Uniunii Europene, calitatea de partener special al Statelor Unite dar si cea de membru al Commonwealth-ului – o asociere de două miliarde de locuitori. Marea Britanie a preferat să se retragă dintr-o asociere unde leadershipul Germaniei, afluxul de migranti dar si relatia sinuoasă cu Rusia o deranjau si să se replieze pe componenta Commonwealth. Imigrantii din India, Bangladesh, etc. nu au deranjat, deranjează „imigrantii" din Europa?", scrie Adrian Năstase pe blog.

"Va urma un efect de bulgăre de zăpadă – in Olanda, Turcia, Franta. Vor fi urmari interne in Marea Britanie -relatiile Angliei cu Scotia, Tara Galilor. Vor urma cereri de referendumuri in Europa cu posibile efecte teritoriale. Vor fi efecte economice si valutare. Vor fi afectati, evident, si cei 300000 de români aflati in Marea Britanie. Unii dintre ei au fost folositi, ca material pedagogic, pentru cei care au argumentat Brexitul. Multi vor dori să-si consolideze statutul legal acolo, altii se vor reloca in tarile UE, altii vor reveni acasă. Va fi pregătit guvernul să-i primească? Problema valului de migranti, aflati in Turcia sau in Germania, va deveni si mai acută.

Uniunea Europeană se restrânge teritorial, in loc de extindere („proces ireversibil"?), apare un proces de marche-arriere, de fapt o intoarcere cu decenii in urmă. De la ambitia de putere globală, UE va redeveni o putere regională, mai dependentă de umbrela de securitate americană si sub presiunea unor compromisuri si mai mari cu Rusia.

Cine câstigă si cine pierde? Eu nu cred că va câstiga cineva din Marea Britanie (devalorizarea monedei, incidentă in ceea ce priveste City-ul, sediile multinationalelor, comertul, etc) sau din Uniunea Uropeană (politici de dezvoltare, finantare, politici de apărare, politică externă, etc) . Nu cred insă nici că este „inceputul sfârsitului" dar este evident un semnal clar pentru o reformă structurală a Uniunii Europene. In mod categoric, visul unei Europe federale s-a sfârsit. Va fi oare inghitit, din nou, continentul nostru intr-o formula de tipul „Europei de la Vancouver la Vladivostock"?, a punctat Adrian Năstase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel